Hlavní obsah

ČSSD chce rozpustit Sněmovnu a nové volby

• Aktualizováno
Právo, Novinky, Karolina Brodníčková, Barbora Zpěváčková

Řešením současné vládní krize jsou podle ČSSD nové volby. Po jednání širšího vedení ČSSD to řekl šéf strany Jan Hamáček. Soc. dem. je pro rozpuštění Poslanecké sněmovny. Pátečního hlasování o nedůvěře vládě se poslanci ČSSD účastnit nebudou, odejdou ze sálu.

ČSSD chce rozpustit SněmovnuVideo: ČTK

 
Článek

„Pokud by došlo k tomu, že se na půdě Poslanecké sněmovny sejde 105 hlasů, ČSSD je připravena dodat zbývajících 15,” řekl Hamáček k rozpuštění Sněmovny. K tomu je potřeba 120 hlasů. Rozpuštění Sněmovny by znamenalo předčasné volby.

„Konstatovali jsme, že současný projekt nemá alternativu z aktuálního rozložení sil. V takovéto situaci demise nebo nedůvěra vládě nic nevyřeší. Jediné, co může věci vyřešit, je, když voliči rozdají znovu karty,” dodal šéf ČSSD.

Z vyjádření prezidenta Miloše Zemana je podle Hamáčka jasné, že Andrej Babiš (ANO) zůstane předsedou vlády v jakékoliv situaci. Kdyby ČSSD odešla z vlády, nastala by podle něj ústavní krize a chaos, nebo by vznikla menšinová vláda ANO opřená o SPD.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ČSSD Jan Hamáček oznamuje postup své strany

Hamáček zdůraznil, že se rozhodně nejedná o kamufláž. „Chtěli jsme tím říci, že sociální demokracie se nebojí předčasných voleb. My se voleb nebojíme,” prohlásil Hamáček.

Záznam: Tisková konference po jednání vedení ČSSD o postoji k hlasování o nedůvěře vláděVideo: ČTK

Poslanci ČSSD opustí sál

Pátečního hlasování o nedůvěře vládě, ve které soc. dem. s ANO sedí, se poslanci za ČSSD účastnit nebudou. Při hlasování opustí sál. K vyslovení nedůvěry vládě je potřeba 101 hlasů. Šest opozičních stran, které hlasování svolaly, má dohromady 92 hlasů.

„Je to řešení, které přijala ČSSD. Není to příliš hrdinské řešení,“ uvedl předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. Očekával by, že koaliční poslanci budou hlasovat proti vyslovení nedůvěry.

Foto: David Ryneš, Novinky

Rozdělení mandátů po volbách

Premiér Babiš by měl podle sociálních demokratů z postu premiéra odejít. „Přijali jsme jednomyslně usnesení, ve kterém jsme konstatovali, že osobní problémy pana premiéra zatěžují vládu a nejlepším řešením by bylo, aby ANO nominovalo jiného premiéra. Všichni víme, jaká je odpověď ze strany ANO,” řekl Hamáček.

Doplnil, že kauza Andreje Babiše není kauzou sociální demokracie. Vládnímu projektu prý Hamáček věří, ale problémy premiéra podle něj kabinet zatěžují.

Reklama

Výběr článků

Načítám