Hlavní obsah

Ústavní soud: Nejdřív doplaťte výživné bez ohledu na věk dětí, až pak vám vrátí řidičák

Novinky, jas

Rodič, který kvůli neplacení výživného přijde o řidičský průkaz, nemůže počítat s tím, že mu bude doklad automaticky vrácen v okamžiku, kdy potomci nabudou zletilost. Konstatoval to v úterý Ústavní soud (ÚS) s tím, že nárok na vrácení průkazu by měl být až po splacení dluhu.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Nová sněmovna Ústavního soudu

Článek

Na Ústavní soud se obrátila dvojice „mladých dospělých, kteří se po svém otci domáhali dlužného výživného” ve výši 142 000 korun.

Exekutor rozhodl o odebrání mužova řidičského průkazu, což však následně soud zrušil, neboť oba potomci nabyli zletilosti. Verdikt potvrdila i odvolací instance a Nejvyšší soud, který odmítl dovolání potomků.

Pohledávka trvá

Ústavní soud konstatoval, že tento způsob exekuce nemá zajišťovací, ale donucovací charakter a „nabytím zletilosti dítěte se nemění podstata pohledávky”.

„Obdobně jako Ústavní soud již v minulosti vyslovil, že je nepřípustné, aby dítě do dospělosti vstupovalo s dluhy, které mohou mít rdousivý účinek, je též zájem na to, aby byly řádně vymoženy pohledávky, které dítěti vznikly za dobu trvání nezletilosti vůči jiným osobám, tím spíše jde-li o pohledávky vůči jeho rodiči, tedy osobě, která by měla jeho vstup do dospělosti usnadňovat, a nikoliv komplikovat,” uvádí se v usnesení pod vedením soudkyně zpravodajky Kateřiny Šimáčkové.

Zastavení exekuce proto ÚS v tomto případě označil za porušení soudní ochrany, která plyne z listiny základních práv a svobod.

Reklama

Výběr článků

Načítám