Hlavní obsah

Padaly teplotní rekordy, bylo přes 20 stupňů

Na několika místech Česka v neděli teploty vystoupaly nad 20 stupňů Celsia. Nejtepleji bylo v Kladné-Žilině u Luhačovic na Zlínsku, kde naměřili 20,8 stupně. Teplotní rekordy pro 4. listopad byly v neděli překonány na 21 ze 147 stanic měřících alespoň 30 let, uvedl na svém webu Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V Česku v neděli panovaly velké rozdíly v teplotách. Čtvrtina stanic měla nejvyšší denní teplotu nad 17 stupňů, ale na další čtvrtině stanic naopak teplota během dne nevystoupila nad 12 stupňů Celsia. Nízké teploty panovaly hlavně v místech, kde se po většinu dne udržela nízká oblačnost nebo mlha, tedy hlavně v jihozápadní polovině Čech, na severu Moravy a ve Slezsku.

Naopak vzhledem k inverzi vystoupila při jasné až polojasné obloze teplota nad 15 stupňů Celsia i na čtvrtině stanic umístěných ve vyšších polohách a na horách. Například na Rokytské slati či Horské Kvildě se tak lidé ohřáli víc než v Praze.

Šest stanic v neděli naopak naměřilo přes 20 stupňů. Ve Vizovicích bylo 20,7 stupně a ve Štítné nad Vláří - Popově naměřili 20,6 stupně Celsia. Ve Strážnici a v Horní Bečvě v neděli meteorologové naměřili shodně 20,3 stupně Celsia a o jednu desetinu stupně méně zaznamenali v Bojkovicích.

Přibližně na 15 procentech stanic s alespoň třicetiletou délkou měření v neděli padl teplotní rekord pro 4. listopadový den. Nejstarší překonaný rekord pochází z roku 1945 a padl v Hradci Králové, kde v neděli bylo 16,8 stupně. Před třiasedmdesáti lety bylo o tři desetiny stupně chladněji. Rekord z roku 1948 padl v Rokytnici v Orlických horách, kde v neděli naměřili 16,7 stupně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám