Hlavní obsah

Zeman jmenoval generály, Koudelka a Procházka mezi nimi nejsou

– Praha • Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman jmenoval v neděli do generálských hodností nové generály. Opět odmítl povýšit ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelku a zástupce velitele pozemních sil Petra Procházku.

Foto: Petr Horník, Právo

Ředitel BIS Michal Koudelka

Článek

Nejvyšší hodnost armádního generála  obdržel náčelník generálního štábu Aleš Opata. Policejní prezident Tomáš Tuhý byl povýšen na generálporučíka. Celkem bylo povýšeno deset mužů z armády, policie a Vojenského zpravodajství.

Brigádními generály se stali Jaroslav Schön, René Nábělek, Petr Lanči a Radek Horáček. Velitel pozemních vojsk Josef Kopecký byl povýšen do hodnosti generálmajora.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Prezident Miloš Zeman (vpravo) jmenoval do nejvyšší vojenské hodnosti armádního generála Aleše Opatu.

Koudelku stejně jako Procházku i přes návrh vlády Zeman nejmenoval generálem již v květnu.

Babiš na Koudelkovo nejmenování reagoval slovy, že tohoto Zemanova kroku lituje. Potvrdil, že mu prezident povýšení šéfa BIS slíbil, když s ním o tom mluvil při příležitosti jmenování Tomáše Petříčka (ČSSD) ministrem zahraničí. „Prezident mi slíbil, že (Koudelka) bude jmenován generálem,“ prohlásil Babiš už před týdnem neděli v ČT.

Že tomu tak nebude, bylo jasné už koncem pracovního týdne. Koudelka ani tentokrát nedostal pozvání na Hrad na ceremoniál jmenování generálů. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám