Hlavní obsah

Obří přehlídka k výročí republiky se chystala dva roky. Natáčeli jsme při generálce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha v neděli uvidí po deseti letech vojenskou přehlídku, připomene stoleté výročí od vzniku Československa. Kromě vojáků se jí zúčastní i policisté, hasiči, celníci či záchranáři. Po Evropské třídě bude pochodovat přes 2100 lidí a projede po ní 236 kusů techniky. V sobotu večer se konala generálka, u níž byla i kamera Novinek.

Generálka na přehlídku k výročí republikyVideo: Novinky

 
Článek

Přípravy na přehlídku trvaly asi dva roky, zapojila se do nich řada institucí. Vzhledem k rozsáhlosti akce s sebou ponese dopravní opatření v okolních ulicích i městské dopravě.

V porevoluční historii půjde teprve o druhou přehlídku. Podle organizátorů bude svým rozsahem větší než ta, která se konala před deseti lety.

Přehlídka začne v neděli přesně ve 14:00 hlášením náčelníka generálního štábu prezidentu Miloši Zemanovi. Nad Dejvicemi poté přeletí deset formací letadel české a slovenské armády. Před deseti lety kvůli špatnému počasí lidé prolétající letadla pouze slyšeli.

Připomínka padlého vojáka

V průvodu půjdou mimo jiné vlajkonoši se státními vlajkami a historickými prapory jednotek, které vznikly po roce 1918 nebo psovodi, kteří černými páskami uctí smrt svého kolegy Tomáše Procházky v Afghánistánu.

Po nich nastoupí policisté včetně jízdní policie či instruktorů, kteří cvičili své kolegy v Iráku, hasiči ze všech krajů, celníci a pražští strážníci.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Na Evropské třídě v Praze proběhla 27. října 2018 generální zkouška na vojenskou přehlídku k výročí vzniku Československa.

Přehlídku zakončí půlhodinový průjezd techniky. Vojáci představí třeba obojživelná kolová bojová vozidla pěchoty Pandur II či modernizované tanky T-72M4 CZ, policisté na přehlídku pošlou třeba čtyřkolky Gladiátor X8 a chybět nebude ani technika Útvaru rychlého nasazení či hasičů.

Definitivní tečku za přehlídkou by měl učinit průlet tří bojových vrtulníků, které na obloze vytvoří trikoloru v národních barvách.

Očekává se návštěva tisíců lidí 

I přes nepřízeň počasí se očekává návštěva tisíců lidí. I o generálku byl zájem, přihlížely stovky lidí.

Jen pozvaných hostů bude asi 1500, postaveny pro ně budou speciální tribuny. Přihlížet bude například Zeman, premiér Andrej Babiš, zástupci Slovenska nebo americký ministr obrany James Mattis. Lidé budou moct podle organizátorů nejlépe přehlídku sledovat na Vítězném náměstí nebo na Evropské třídě mezi ulicemi Gymnazijní a Kanadská.

Vojenské přehlídky se v Praze konaly pravidelně již v dobách první republiky. Od roku 1950 začalo vojsko organizovat průvody po sovětském vzoru za účasti více lidí a masivnějšího představení techniky. Kvůli velikosti armáda zvolila Letnou. Od 50. let byly přehlídky většinou každých pět let při příležitosti konce druhé světové války. Poslední se na Letné uskutečnila v květnu 1985.

Reklama

Výběr článků

Načítám