Hlavní obsah

Ledecká pro vyznamenání na Hrad nedorazí. S rodinou řešila, zda ho vůbec přijmout

• Aktualizováno

Vyznamenání od prezidenta Miloše Zemana si v neděli 28. října dvojnásobná olympijská vítězka Ester Ledecká osobně nepřevezme. Bude totiž v Rakousku na soustředění před nadcházející sezónou. Lyžařka a snowboardistka přiznala, že zvažovala, zda ocenění vůbec přijmout.

Ester Ledecká komentuje udělení vyznamenáníVideo: Novinky

 
Článek

„Abych byla upřímná, tak jsme to doma řešili. Řešili jsme, jestli vůbec je správné v současných podmínkách vyznamenání přijmout, nebo ne. Já jsem se k tomu postavila z té strany, že na státní vyznamenání mě navrhl stát a občané České republiky za dlouhodobou reprezentaci České republiky. Já si toho vážím a z tohohle postu to státní vyznamenání přijmu,“ řekla Ledecká ve čtvrtek novinářům.

„Pro mě státní vyznamenání znamená čest a ráda se zařadím ke sportovcům, kteří ho dostali, tam budu v dobré společnosti. Ale osobně ho převzít nemůžu,“ doplnila Ledecká.

Kdo za ni ocenění převezme, nesdělila.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Snowboardistka a lyžařka Ester Ledecká se svojí panenkou Barbie

Otec sportovkyně, hudebník Janek Ledecký, se v minulosti proti Zemanovi vymezoval. V roce 2016 přiznal, že hrál na Zemanově plesu, toho ale následně litoval. Vývoj událostí kolem „nevyznamenání“ Jiřího Bradyho jej přiměl, aby honorář věnoval na dobročinné účely.

Vedle Ledecké by měl letos státní vyznamenání dostat také bývalý tenista Radek Štěpánek. Loni ho obdržela rychlobruslařka Martina Sáblíková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám