Hlavní obsah

Generál Kolář: Jsme dobře připraveni, ale útoku zevnitř se nedá bránit

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velitel speciálních sil české armády generál Pavel Kolář v rozhovoru pro Právo popsal okolnosti útoku, při kterém v Afghánistánu zahynul český voják Tomáš Procházka. Podle něj šlo o typ útoku, jakému lze těžko zabránit, zároveň ale připomněl, že takových incidentů za poslední roky významně ubylo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Velitel speciálních sil generál Pavel Kolář

Článek

Jak a kde k útoku došlo?

K události došlo uvnitř základny v Šindándu. Je to letiště s vlastním perimetrem, což je velká chráněná plocha. Uvnitř je základna rozparcelována pro jednotky, tedy pro české, afghánské a další vojáky.

Naši příslušníci se pohybovali uvnitř chráněného perimetru, přesto měli balistickou ochranu a jeli autem, které není nijak zvlášť balisticky chráněno. Jeden z nich seděl na korbě auta, bohužel to byl ten, který padl.

Víte, kdo byl útočník?

Byl to muž afghánské národnosti, byl v afghánské uniformě a po útoku byl ihned zajat příslušníky afghánské armády a předán afghánským autoritám k dalšímu vyšetřování. Máme další kusé informace, ze kterých se můžeme domnívat, že jeho motivace nebyla vedená proti českým vojákům.

Čeští vojáci jsou na základně Šindánd už dva měsíce, šlo o první útok?

Historicky za naše působení v Afghánistánu jsme jako speciální síly zvyklí na podobné útoky, ale pro tuto jednotku, která působí v Afghánistánu od konce léta, to byl první incident. V Afghánistánu působí české speciální jednotky už od roku 2004, dlouhodobě máme prostor načtený a jsme připraveni, ale útok takového typu je těžko předvídatelný a dá se mu velice těžko bránit.

Jsou takové útoky insiderů časté?

Podle statistik z posledních let dochází k desítce podobných útoků za rok. Před pěti šesti lety byly ale takovéto útoky desetkrát častější.

Co vlastně v Herátu čeští vojáci dělají?

Jednotka je většinově tvořena příslušníky speciálních sil, kteří jsou doplněni experty. Na základně Šindánd vedeme výcvik a mentorujeme afghánskou jednotku, která dokáže velice rychle reagovat na každou situaci po celém Afghánistánu.

Jak výcvik probíhá?

Probíhá na základně i mimo základnu, jde např. o střeleckou, taktickou nebo zdravotnickou přípravu.

Jak se při výcviku vojáci chrání před případným útokem?

Expertům z mentorovacích týmů je vždy přidělena dodatečná ochrana tzv. guardian angel (anděl strážný). Navíc týmy speciálních sil pracují tak, že část mentoruje a část i skrytě sleduje situaci.

Jaká je bezpečnostní situace v Herátu?

Tálibán vládne na mnoha procentech území Afghánistánu. Bezpečnostní situace je vážná, ale nevybočuje extrémně ze standardu.

V Afghánistánu proběhly volby, což vždy vyvolá více útoků. Bude teď větší klid?

Předpokládám, že dojde k útlumu, ale je třeba říci, že se blížíme k závěru bojové sezóny, což může vést k další eskalaci násilí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám