Hlavní obsah

České ministerstvo zahraničí lituje ztrát životů na ukrajinském Krymu

České ministerstvo zahraničí ve středu na Twitteru zveřejnilo vyjádření, v němž lituje ztráty mladých životů při útoku ve škole na ukrajinském Krymu. Připomnělo tak fakt, že Česko s anexí Krymu Ruskem nesouhlasí. Zprávy o tragédii na Krymu se přitom ve středu v médiích zpravidla objevovaly bez připomenutí, komu území patří.

Foto: ti, Právo/Novinky

Článek

Krym anektovalo Rusko v březnu 2014, Česká republika ale anexi nikdy neuznala. Ministerstvo nyní v tweetu zdůraznilo, že se incident stal na Ukrajině. Přitom incident vyšetřují ruské úřady a pobouřena jím je ruská veřejnost.

„Napsali jsme to tam tak a nic zvláštního za tím není,” řekla Novinkám mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Tweet publikoval resort kromě oficiálního účtu vedeného v češtině i na účtu, který je v anglickém jazyce.

Při útoku v krymském Kerči zemřelo ve středu 19 lidí. Zabil je jeden ze studentů. Jeho motiv není jasný. [celá zpráva]

Zeman to vidí jinak

Benevolentnější je k okupaci Krymu prezident Miloš Zeman, který anexi při svém loňském vystoupení před Parlamentním shromážděním Rady Evropy označil za hotovou věc.

Tehdy navrhl, aby se Kyjev a Moskva dohodly na finančních či surovinových kompenzacích. Sklidil za to velkou kritiku Ukrajiny. Její představitelé se ozvali, že se svým územím nekupčí. Nápad platit Ukrajině odmítlo i Rusko. To tvrdilo, že nešlo o anexi, ale o rozhodnutí krymské vlády. Zemanova slova si navíc Rusko vyložilo jako faktické uznání anexe Krymu.

Rozruch ve sporu, čí je Krym území, vzbudil i nově vydaný atlas společnosti Kartogradie Praha, který ukazoval, že Krym je ruské území. Vyznačoval také území ovládané Islámským státem. Ministerstvo školství ho odebralo ze seznamu schválených učebnic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám