Hlavní obsah

Předseda ČSSD Hamáček požádá spolustraníky o důvěru

Předseda ČSSD Jan Hamáček na sobotním jednání ústředního výkonného výboru strany požádá spolustraníky o důvěru na dobu do březnového sjezdu. Bez takového kroku podle něj nelze dál pokračovat. Hamáček svou žádostí reaguje na výsledek komunálních a senátních voleb, ve kterých sociální demokracie neuspěla. Uvedl to po středečním jednání vlády.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček

Článek

„Jsem přesvědčen, že je potřeba předstoupit před členy, sdělit jim svou vizi na fungování ČSSD pro následující měsíce a v souvislosti s tím požádat o důvěru při realizace této vize. Ti pak rozhodnou,” uvedl Jan Hamáček ve středu ráno po jednání vlády.

„Bez tohoto kroku není možné pokračovat. A potom, jak dopadly volby, tak cítím jako předseda strany potřebu se takto na své spolustraníky obrátit,” doplnil Hamáček. Konkrétní detaily a podmínky, s nimiž vyzve straníky k hlasování, zatím sdělit nechtěl.

Obecně se Hamáček zdráhá cokoli výrazněji komentovat do médií. Stejně tak postupoval i po úterním večerním jednání s platformou Zachraňme ČSSD. Ta ho vyzvala k debatě nad volební prohrou i dosavadním fungování ČSSD ve vládě.

Jednání bylo podle informací Novinek místy vyhrocené a část straníků ČSSD Hamáčka vyzvala i k rekonstrukci členů vlády za soc. dem. Ministři podle části platformy nenaplňují potenciál, který straně účast v kabinetu dává. Hamáček takový požadavek odmítl, podle něj rekonstrukce vlády tři měsíce po jejím jmenování není na pořadu dne. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám