Hlavní obsah

V plzeňských obvodech mají domluvené koalice

• Aktualizováno
Právo, Ivan Blažek

Na třech ze čtyř velkých plzeňských obvodů už jsou hotové koalice a ve všech případech ctí vítěze – centrální obvod a čtvrť Doubravka budou mít starostu z hnutí ANO, Slovany z ODS. Výjimkou zřejmě bude Severní Předměstí, kde sice jasně vyhrálo hnutí ANO, ale radnici povede duhová koalice v čele s ODS.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek komunálních voleb v Plzni

Článek

V centrálním obvodu je domluvená koalice ve složení ANO, ODS, TOP 09 a KDU-ČSL – Pravá volba pro Plzeň. Starostou bude dosavadní místostarosta David Procházka z vítězného hnutí ANO, místostarosty Petr Baloun (ODS) a Ondřej Ženíšek (TOP 09), neuvolněným místostarostou Stanislav Šec (KDU-ČSL + PVP).

„V devítičlenné radě bude mít ANO čtyři zástupce, ODS tři a zbývající dvě strany po jednom,“ řekl Právu Procházka. „S koaličními partnery máme mnoho společných programových průsečíků,“ dodal. ČSSD, které mělo starostu doposud, ve volbách propadlo a skončí v opozici.

Na Doubravce povládne koalice složená z ANO, ODS a TOP 09. ČSSD, které mělo starostu v minulém volebním období, skončilo i tady mimo hru. Nově obvod povede Tomáš Soukup, jehož hnutí ANO těsně zvítězilo před ODS – ta bude mít post uvolněného místostarosty, kterým bude stejně jako nyní Zdeněk Mádr. „ANO i ODS bude mít ještě dva neuvolněné místostarosty,“ sdělil Soukup. V sedmičlenné radě má ANO dva posty, ODS čtyři a topka jeden.

Slovany bude opět řídit ODS

Na Slovanech, kde s velkým náskokem vyhráli modří, se podařilo domluvit koalici vzápětí po volbách, a to ve složení ODS, TOP 09, ČSSD a KDU-ČSL + PVP. Starostou bude opět Lumír Aschenbrenner (ODS), posty místostarostů uhájili Jan Fluxa (TOP 09) a Roman Andrlík (ČSSD). ODS bude mít ještě jednoho neuvolněného místostarostu a sedmičlenné radě obsadí celkem čtyři křesla, ostatní tři partaje po jednom.

Vítězné ANO bude v opozici

Na Severním předměstí se ODS spojila s ČSSD, která mělo doposud post starosty, s TOP 09, KDU-ČSL - Pravá volba pro Plzeň a s hnutím Pro Plzeň. V sedmadvacetičlenném zastupitelstvu bude mít široce rozkročená koalice nejtěsnější možnou převahu jednoho hlasu. Vítězné hnutí ANO tak strany vyšachovaly.

V opozici skončí kromě ANO ještě Piráti a komunisté.

Boj o radnici, druhé kolo

O vládě nad plzeňskou radnicí se bude jednat v pondělí odpoledne, kdy se uskuteční druhé kolo jednání mezi vítězným hnutím ANO a druhou ODS. Obě strany nevyloučily společnou koalici, případně doplněnou o další subjekt, obě si však doposud nárokovaly post primátora.

Výběr článků

Načítám