Hlavní obsah

Levice hledá viníky, Hamáček si to vyříká s Haškem

Právo, Karolina Brodníčková

Senátní volby vymazaly KSČM ze Senátu a klub ČSSD oslabily z původních 25 na 13 členů. Předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček z debaklu viní ty, kteří se odchylují od hodnot ČSSD, mezi komunisty zase zní potřeba zbavit se starých tváří.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Jan Hamáček

Článek

„Jestli jsem někde udělal chybu, tak v tom, že jsem byl příliš měkký,“ řekl v neděli Hamáček s tím, že nyní hodlá vůči oponentním proudům v ČSSD přitvrdit.

Začne s tím hned v úterý, kdy navštíví v Praze schůzi platformy Zachraňme ČSSD, v níž se angažuje první místopředseda ČSSD Jiří Zimola nebo bývalý hejtman Michal Hašek.

Odejde Foldyna?

„Pokud chce někdo zachraňovat ČSSD, tak ať to dělá standardním způsobem v rámci ČSSD. Není potřeba k tomu vytvářet ad hoc uskupení nebo nátlakové skupiny,“ řekl Hamáček Právu.

Foto: Petr Horník, Právo

Michal Hašek na tiskové konferenci k představení platformy Zachraňme ČSSD.

A neshody si hodlá vyříkat i s místopředsedou Jaroslavem Foldynou, kterému vyčítá jeho protievropské postoje. „Pokud někdo nezastává hodnoty soc. dem., tak má možnost najít si jinou stranu na politickém spektru,“ vzkázal Hamáček.

Foldyna Právo informoval, že se v pondělí zúčastní jednání ústecké ČSSD, na kterém se poradí o své rezignaci na všechny funkce. Původně chtěl rezignovat hned po debaklu v komunálních volbách, posléze si to však rozmyslel. [celá zpráva]

Nyní Foldyna naznačuje, že by to u složení stranických funkcí nemuselo skončit. „Předseda ČSSD mě dnes veřejně vyzval k odchodu ze strany. Ještě včera večer jsem tuto variantu nezvažoval,“ napsal na Facebook.

Uvnitř strany sílí také tlak na odchod z vlády. Diskutovat o tom budou straníci zřejmě už v sobotu na jednání ÚVV v Hradci Králové.

Právě vstup do kabinetu Andreje Babiše (ANO) je podle senátorky Boženy Sekaninové, která svůj mandát na Prostějovsku po 12 letech neobhájila, jedním z důvodů volební prohry. „Budoucnost ještě ukáže, jak hluboko to ještě stranu zasáhne,“ napsala Právu. Vlastní vinu na neúspěchu ve volbách na Rokycansku nevidí ani senátorka a bývalá ministryně zdravotnictví Milada Emmerová. „Nejde o individuální neúspěch, ale stranický,“ sdělila Právu.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna

Ze všech kandidátů ČSSD uspěl jediný, a to předseda klubu senátorů ČSSD a jeden z nejvýraznějších odpůrců vlády s hnutím ANO Petr Vícha. Právě jeho chce nyní prý Hamáček oslovit, aby se zapojil do „rekonstrukce“ ČSSD.

Vícha bezprostředně po vyhlášení výsledků voleb popřel, že by uvnitř ČSSD toužil po silnější pozici. „Jde mi o to, aby dobře fungoval náš klub, jehož jsem předsedou. Budeme mít jen 13 členů. Ale zažili jsme už horší roky. Určitě se budeme v Senátu snažit pracovat dobře tak jako v minulém období,“ řekl.

Komunisté pryč

Dusno vládne i u komunistů, kteří neobhájili svůj jediný mandát a poprvé od roku 1996 v Senátu neusednou. Pro stranu je to přitom jen další ze série volebních proher. Historicky nejhorší výsledek zaznamenala loni ve volbách do Sněmovny, strana neuspěla ani před týdnem v místních volbách, v nichž získala jen 1426 mandátů a oslabila o více než 1200.

„Je to vážná ztráta pro KSČM, ale věřím, že se s tím vypořádáme a že se v příštích volbách do horní komory parlamentu opět dostaneme,“ citovala ČTK místopředsedu Stanislava Grospiče.

Volební propadák si KSČM zanalyzuje stejně jako ČSSD v sobotu na jednání ústředního výboru. Lze očekávat, že na schůzi padne i výzva směrem k předsedovi Vojtěchu Filipovi, aby rezignoval.

Nový volební sjezd, který se má řádně konat až v roce 2020, požaduje platforma Restart, v níž se angažuje bývalý neúspěšný Filipův vyzyvatel Josef Skála.

Představitelé KSČM ale takový krok odmítají, byť se o nutnosti nových tváří v partaji hovoří. „Šmrdolením kolem obskurních zákoutí politiky nevznikne žádný ,restart‘ ale spíš ,kremace‘. Už to chce novou, a hlavně skutečně levicovou krev,“ napsal na Facebooku poslanec Jiří Dolejš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám