Hlavní obsah

Druhé kolo senátních voleb má zatím desetiprocentní účast

Aktualizováno

Ve 25 senátních obvodech lidé během pátku a soboty rozhodují o novém složení Senátu. První kolo hlasování proběhlo minulý týden spolu s komunálními volbami.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

První den druhého kola senátních voleb.

Článek

22:00 - Volební místnosti se uzavřely, první den druhého kola voleb do Senátu skončil. Místnosti se otevřou opět v sobotu v 8:00.

21:43 - Kolem deseti procent se pohybovala účast ve druhém kole senátních voleb v Česku dvě hodiny před uzavřením volebních místností. Problémy se neobjevily.

17:40 - V porovnání s minulým pátkem, kdy se konalo první kolo senátních voleb spolu s obecními volbami, je zatím zájem méně než poloviční. Před týdnem o senátorech rozhodovalo přes 42 procent voličů.

16:54 - Většinou méně než pět procent voličů přišlo za první dvě hodiny rozhodnout letošní finále senátních voleb. Jen místy byla účast až osmiprocentní.

14:53 - V senátním finále bývá zájem voličů nižší. Nejvyšší účast ve druhém kole senátních voleb byla zatím v roce 2002, kdy přišlo hlasovat 32,55 procenta voličů. Nejnižší byla před dvěma lety, kdy finále rozhodlo jen 15,38 procenta voličů.

14:31 - Voliči už před týdnem v prvním volebním kole rozhodli o tom, že vládní ANO a ČSSD většinu v jednaosmdesátičlenném Senátu mít nebudou ani s podporou komunistů.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

První den druhého kola senátních voleb ve volebním obvodu č. 62 Prostějov. Snímek je z volební místnosti v Základní škole Edvarda Valenty v Prostějově.

14:15 - Volit může zhruba 2,5 miliónu voličů.

14:00 - Volební místnosti se otevřely. V pátek mohou lidé jít volit do 22 hodin.

Již v prvním kole uspěli dva kandidáti, bývalý šéf Akademie věd ČR Jiří Drahoš v Praze 4 a Jiří Čunek (KDU-ČSL) ve Vsetíně.

Voliči nedostali před druhým kolem lístky do schránek, ale obdrží je ve volebních místnostech. K úspěšné volbě je nezbytné prokázat se ve volební místnosti občanským průkazem či pasem.

Foto: David Ryneš, Novinky

Rozložení Senátu České republiky před volbami

Vzhledem k obvykle nižší účasti u druhého kola hlasování by výsledky měly být známé během sobotního odpoledne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám