Hlavní obsah

Piazzetta před InterContinentalem je náměstím Miloše Formana. Už ji nezastaví, tvrdí Krnáčová

Novinky, Renáta Bohuslavová

Končící primátorka Adriana Krnáčová (ANO) v pátek slavnostně uvedla přejmenování piazzetty před hotelem InterContinental na náměstí Miloše Formana. O přejmenování již před časem rozhodla rada města. Podle Krnáčové by díky tomu mělo být téměř nemožné prostor zastavět.

Piazzettu před Intercontinentalem přejmenovali na náměstí Miloše FormanaVideo: Novinky

 
Článek

Kolem prostoru se vedou dlouhodobě debaty o tom, zda má být zastavěn. V návrhu metropolitního plánu je totiž varianta, že na místě může vzniknout až osmipodlažní budova.

Institutu plánování a rozvoje se ale sešla řada připomínek od občanů a třeba i od městské části Prahy 7, které se zastavěním nesouhlasí. Podle končící primátorky by právě přejmenování na náměstí Miloše Formana mohlo do budoucna stavbu ztížit.

„Je to zanesené do katastru, takže kdokoliv by chtěl mít chuť tady zastavovat toto náměstí, tak s tím bude mít velký problém a takřka bych řekla, že je to nemožné,” uvedla Krnáčová a dodala, že ona sama je proti zastavění.

Pavel ČižinskýVideo: Novinky

Stejně to vidí i možný budoucí starosta Prahy 1 a bratr lídra hnutí Praha Sobě Jana Čižinského Pavel Čižinský, který se přišel na slavnostní odhalení náměstí také podívat.

„Nastudujeme si, co je možné dělat, aby se ta možnost, že by se toto náměstí zastavělo, v počátku udusila. Využijeme všechny právní i politické prostředky. K zastavění v jakémkoliv počtu podlaží máme zásadně negativní vztah,” uvedl Čižinský z hnutí Praha 1 sobě, které v letošních volbách na Praze 1 zvítězilo.

Foto: Právo

Tak by se mohl změnit po zástavbě náměstí.

Končící starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký z počátku sice také stavbu nepodporoval, ale Praha 1 se nakonec pod jeho vedením postavila za kompromisní variantu jednoho podlaží s travnatou střechou.

Nové náměstí Miloše Formana společně s hotelem InterContinental je soukromým pozemkem společnosti J, která patří slovenským miliardářům Ivanu Jakabovičovi a Patriku Tkáčovi.

Oscarový režisér Forman zemřel letos 13. dubna ve věku 86 let. Příbuzní režiséra reagovali podle primátorky na pojmenování místa pozitivně.

Reklama

Výběr článků

Načítám