Hlavní obsah

Rodina v Praze pohřbila Jana Kočku mladšího. Smuteční průvod omezil dopravu

– Praha • Aktualizováno

V pátek se v Praze uskutečnil pohřeb Jana Kočky mladšího, vnuka provozovatele matějské pouti Václava Kočky. Součástí soukromé akce byl i pohřební průvod z náměstí Jiřího z Poděbrad na Olšanské hřbitovy, který dočasně omezil dopravu na pražských Vinohradech. Jan Kočka mladší zemřel koncem září při autonehodě.

Záznam: Pohřeb Jana Kočky ml.Video: Novinky

 
Článek

„Musíme se s tím nějak vyrovnat, je to strašně mladej člověk, a udělal samozřejmě i to, že přivedl do neštěstí i jiného člověka, ale bohužel takové věci se stávají,“ řekl v pátek k pohřbu v rozhovoru s novináři Jan Zahradník, který se představil jako rodinný přítel rodiny Kočků a který podle svých pomáhal rozloučení organizovat.

Smuteční akce začala v kostele Nejsvětějšího srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad. Ostatky zesnulého do kostela tam dopravili po desáté hodině dopoledne, hosté se na místě začali scházet po poledni.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pohřeb Jana Kočky mladšího.

Po půl třetí vynesli za zvuku smuteční hudby z kostela rakev a naložili ji na pohřební vůz tažený koňmi a kočírovaný vozkou v livreji. Krátce poté se procesí odhadem stovek lidí dalo do pohybu směrem k Olšanským hřbitovům.

Auta tou dobou sice na Vinohradské třídě byla, ale stála, nebo mohla jen pomalu popojíždět, omezení se týkala i tramvají, po jejichž kolejích se průvod chvíli ubíral. Na hřbitov čelo průvodu dorazilo kolem čtvrt na čtyři. Tam následně proběhlo poslední rozloučení a uložení rakve do hrobky.

Foto: Novinky

Pohřeb Jana Kočky mladšího.

Pohřeb vzbudil už dopředu pozornost veřejnosti zejména právě kvůli uzavírce Vinohradské ulice. I když rodina získala všechna potřebná povolení, některým lidem se taková podoba rozloučení nelíbila.

Na zeď kostela někdo ráno nalepil cedule s nápisy kritizujícími konání akce, které strhli pracovníci ochranky. Proti podobě pohřbu se vymezil třeba i starosta Prahy 3 Alexander Bellu z ODS. [celá zpráva]

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pohřeb Jana Kočky mladšího

„Z mého podhledu pan starosta, který se k tomu vyjadřoval, by si to vůbec neměl dovolit z pozice starosty komentovat a vlastně štvát okolní lidi proti pohřbu. Je to rozloučení, nejedná se o žádnou oslavu,“ hájil podobu pohřbu Zahradník.

Rodinný přítel rodiny Kočků Jan Zahradník k podobě pohřbuVideo: Novinky

Řidiče, kterých se omezení dotkne, požádal o trpělivost. „Budeme se snažit co nejméně dopravu narušit,“ sliboval.

Střet v protisměru 

Osmadvacetiletý Jan Kočka mladší zemřel koncem září při nehodě na hradecké dálnici D11, na niž vjel v protisměru. Při nehodě zemřel i řidič kamiónu.

Foto: HZS Středočeského kraje

Následky tragického střetu dvou aut na hradecké dálnici.

Nehoda se stala v pátek 28. září po 3. hodině v noci. Řidič v terénním osobním autě značky mercedes vjel do protisměru poblíž Sadské a na 32. kilometru ve směru z Prahy narazil do nákladního vozu. Obě auta začala po nárazu hořet. Jejich řidiči zahynuli na místě.

Výsledek pitvy podle policie zatím potvrdil, že oba řidiči měli smrtelná zranění hlavy. Prozatím se stále čeká na výsledky toxikologické expertizy, zda byl řidič osobního mercedesu pod vlivem drog nebo alkoholu.

Reklama

Související články

Vnitro: Magistrát mohl průvod Kočků zakázat

Magistrát hlavního města Prahy nemusel i přes kladná stanoviska policie a dopravního podniku povolit páteční pohřební průvod k uctění památky Jana Kočky...

Výběr článků

Načítám