Hlavní obsah

Stranám prší před volbami nedohledatelné statisíce

Právo, Karolina Brodníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sponzoři neposílají peníze stranám jen prostřednictvím převodu na účet, stále se ještě najde dost těch, kteří přinesou do banky balík peněz v hotovosti. Což budí otázky, odkud takové finance pocházejí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

ODS si tímto způsobem přišla od 1. června na více než 2,5 miliónu korun, TOP 09 na bezmála 700 tisíc. Hnutí ANO dostalo 637 tisíc korun, ale všechny dary v hotovosti dotyčným vrací.

„Zákon takové praktiky nezakazuje. Vklad hotovosti možný je, pokud je proveden jako vklad na zvláštní (a tedy i transparentní) účet politické strany nebo hnutí,“ sdělil Jiří Navrátil z Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran. Zákonný limit pro hotovostní platby je 270 tisíc korun, u darů politickým stranám byl pokaždé dodržen. Zákon má omezit daňové úniky a legalizaci výnosů z trestné činnosti.

ODS tvrdí, že všechny dary, ať již jsou hotovostní či ne, prověřuje. „Jednotlivé dárce samozřejmě prověřujeme, jak nám ukládá zákon a vnitřní směrnice. Uvedená částka (2 503 550 korun) je souborem několika desítek menších darů,“ uvedla mluvčí ODS Jana Havelková.

„Postup přijímání darů a jejich prověřování je stejný jako u bezhotovostních darů. Všichni dárci jsou identifikováni, je s nimi sepsána darovací smlouva a jsou zveřejněni na transparentním účtu, jak nám ukládá zákon,“ dodala Havelková.

Nejvyšší hotovostní dar, 200 tisíc korun, složil v bance na účet ODS bývalý policejní prezident Martin Červíček.

Červíček kandiduje do Senátu na Náchodsku. „Dlouhodobě jsem měl naspořené finanční prostředky v hotovosti pro jiný soukromý účel, a protože jsem se rozhodl spolufinancovat ze svého senátní kampaň, použil jsem je pro mě nejjednodušším způsobem, vkladem přes transparentní účet,“ napsal.

Jména neveřejně

TOP 09 dostala od června v hotovosti 696 120 korun. Transakce jsou označeny jako „vklad třetí osobou“ a jsou opatřeny variabilním či konstantním symbolem, jméno dárce však z účtu dohledat nelze.

„To, že to tam není vidět, je vlastnost účtu České spořitelny. My samozřejmě detaily známe, od koho peníze jsou. Ke každému daru máme darovací smlouvu,“ řekla k tomu mluvčí strany Lenka Brandtová.

Podobně jsou skryti i sponzoři lidovců, kteří mají účet u České spořitelny a dostali v hotovosti 258 tisíc korun.

Hnutí ANO dostalo za stejnou dobu 637 tisíc korun, z toho nejvyšší hotovostní dary po 200 tisících korunách složili na účet Karel Luka a prodejce alkoholu Marek Szczuka. Všechny dary v hotovosti však opět bude vracet.

„Dary v hotovosti nepřijímáme. Hotovostní vklady, které jsou aktuálně na našem transparentním účtu, budou proto vráceny zpět. Dary přijímáme pouze na základě darovacích smluv, které pravidelně zveřejňujeme na webu hnutí ANO,“ napsal mluvčí ANO Vladimír Vořechovský.

Hotovost ve výši 100 tisíc korun dostala na účet i ČSSD od sponzora Václava Fürsta, 53 tisíc korun zase piráti od svého pražského člena Davida Bodečka.

SPOZ dostala celkem v bankovkách 161 tisíc korun, STAN 23 tisíc korun.

Profesor práva Aleš Gerloch, který kandiduje do Senátu v Praze 12, si platí kampaň takřka výhradně z peněz v hotovosti.

Dohromady na svůj účet on a jeho rodina složili 466 tisíc korun, dalších téměř padesát tisíc dostal na účet v hotovosti od sponzorů.

Stejně si platí kampaň do Senátu i Markéta Kabourková, která kandiduje coby nezávislá v Karviné. Na účet si složila 230 tisíc korun.

Pro finanční dary politické straně, pokud převyšují hodnotu tisíc korun, platí, že musí být podloženy tzv. darovací smlouvou.

Od jedné a téže osoby smí strana získat dary do výše tří miliónů korun. Jak už Právo napsalo, na účet hnutí ANO daroval v září tři milióny pražský kandidát na primátora Petr Stuchlík.

„Strana uvádí soupis všech darů ve své výroční finanční zprávě, kterou náš úřad zveřejňuje,“ dodal Navrátil z dohledového úřadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám