Hlavní obsah

Vítr může strhávat stromy, střechy i auta, varují meteorologové

– Praha • Aktualizováno

Silný vítr, který na horách může dosáhnout i rychlosti orkánu, zasáhne v neděli a v pondělí Českou republiku, varoval v sobotu Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve výstražné zprávě. Živel může strhávat stromy i auta a střechy domů.

Foto: repro ČHMÚ

Výstraha ČHMÚ před větrem.

Článek

Vítr povane od jihozápadu a bude velmi silný a nebezpečný. Výstraha trvá na celém území ČR od nedělních 18:00 do pondělních 06:00. V nárazech může dosahovat rychlosti 90 kilometrů za hodinu, tedy silné vichřice. Na horách může dokonce řádit orkán o rychlosti až 126 kilometrů za hodinu.

V celé republice kromě Jihočeského a Plzeňského kraje pak bude přetrvávat o něco slabší vítr až do pondělních 18:00. V nárazech může mít rychlost až 72 kilometrů za hodinu.

ČHMÚ doporučuje lidem, aby se při silných nárazech větru nezdržovali venku, zvláště poblíž stromů nebo starších budov, ze kterých může vítr strhnout střešní krytinu. Rovněž by se lidé neměli vydávat do hor. Hrozí také pády elektrického vedení. Ke spadlým drátům by se lidé neměli přibližovat. Lidé by také měli podle meteorologů doma zajistit okna a dveře i schovat, či upevnit volně ležící předměty, jako květináče nebo zahradní nábytek. Vítr může strhávat i jedoucí a stojící auta.

V části republiky působil vítr škody již v pátek a noci na sobotu. V Praze zasahovali hasiči u více než 50 událostí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám