Hlavní obsah

Rodičovský příspěvek má vzrůst o 40 tisíc

– Praha
Právo, svj

Rodiny s malými dětmi si mají polepšit. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) v pátek poslala do meziresortního připomínkového řízení návrh na zvýšení rodičovského příspěvku na dítě do čtyř let věku ze stávajících 220 tisíc na 260 tisíc korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) ve Sněmovně

Článek

Rodiny s dvojčaty a vícerčaty by měly mít nárok na 390 tisíc místo dnešních 330 tisíc korun na každé dítě. Příspěvek by se měl všem zvednout od července příštího roku a nárok na něj mají mít i rodiče, kteří už peníze vyčerpali a vrátili se do práce dřív, než byly jejich dítěti čtyři roky.

„Tento příspěvek se poskytuje v nezměněné výši již několik let. V současné době nejvíce rodičů pobírá měsíčně šest až osm tisíc korun, což je zhruba tříletá varianta. A to mi přijde při dnešních cenách a rodinných nákladech, například i na školku či dětskou skupinu, velmi málo. Chceme zlepšit životní úroveň všem rodinám, které pečují o malé děti,“ uvedla Maláčová.

Doplnila, že navyšování rodičovského příspěvku až na 300 tisíc korun je jednou z priorit programového prohlášení vlády. Ta počítá s tím, že by rodičům malých dětí do budoucna přidala celkem až o 80 tisíc korun víc.

Musí odrážet růst platů

Kvůli zvýšení rodičovského příspěvku počítá ministerstvo práce v příštím roce s nárůstem výdajů ze státního rozpočtu o 3,6 miliardy korun, v roce 2020 by to mělo být navíc 4,9 miliardy korun.

Rodičovský příspěvek je koncipován jako náhrada mzdy, jeho vývoj proto musí podle Maláčové odrážet růst platů. Druhá fáze navyšování rodičovského příspěvku se má podle ní odvíjet také od směrnice EU o rovnováze mezi pracovním a soukromým životem rodičů a pečujících (work-life balance).

Novela zákona o státní sociální podpoře ruší rovněž podmínku, kdy mohlo dítě mladší dvou let, jehož rodič pobíral rodičovský příspěvek, navštěvovat předškolní zařízení pouze 46 hodin měsíčně. Maláčová v pátek také informovala, že ministerstvo připravuje další právní úpravu, která bude řešit financování dětských skupin ze státního rozpočtu. Návrh chce představit v horizontu několika týdnů.

Reklama

Výběr článků

Načítám