Hlavní obsah

Další políček ČSSD a muž bez zkušeností, hodnotí opozice nominaci Petříčka

• Aktualizováno
Právo, Novinky, zpe, jas, kab

Opoziční politici vítají, že by vláda mohla mít plnohodnotného ministra zahraničí Tomáše Petříčka. Upozorňují však na to, že nemá politické zkušenosti a všímají si i toho, že jde o ústupek ČSSD prezidentu Miloši Zemanovi a premiérovi Andreji Babišovi (ANO).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Černínský palác na Loretánském náměstí, sídlo ministerstva zahraničí

Článek

Jako „o políčku pro ČSSD” hovoří o rozhodnutí strany netrvat na původní nominaci europoslance Miroslava Pocheho předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. „Od počátku bylo zřejmé, že to bude ČSSD, kdo ve sporu o ministra zahraničí s Andrejem Babišem a Milošem Zemanem ustoupí. Je to jeden z dalších políčků pro sociální demokracii, a zcela určitě ne poslední,” napsal na Twitteru.

Předseda občanských demokratů Petr Fiala ocenil, že se Česká republika dočká nového ministra, ale vnímá i jistá negativa této volby.

„Na druhou stranu jsem trochu zneklidněn, že tuto funkci má v této rozbouřené době vykonávat člověk bez větších politických zkušeností, jehož názory navíc nejsou veřejnosti známy,” připomněl na adresu stávajícího náměstka, který byl v europarlamentu Pocheho asistentem. [celá zpráva]

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Tomáš Petříček

Smířlivěji vidí Petříčkovu erudici hnutí STAN. „Podle informací, které máme, se jedná o člověka, který v zahraniční politice zkušenosti má a danému tématu rozumí, má vazby na evropskou politiku. V tuto chvíli zásadně s jeho jménem problém nemáme,“ uvedl první místopředseda STAN Vít Rakušan.

Zároveň zkritizoval, že vláda dlouhou dobu neměla plnohodnotného ministra zahraničí. „To nás poškozuje,“ konstatoval.

Senátor Jiří Dienstbier (ČSSD) jméno kandidáta Petříčka kladně nepřijal. „Byl by to špatný vtip, nešlo by o svéprávného ministra, ale o vykonavatele vůle Pocheho," napsal Právu.

„Případné jmenování bývalého asistenta pana Pocheho ministrem zahraniční je ostuda a znehodnocení tohoto klíčového ministerstva. Všude na světě jsou ministry zahraničních věcí buď důležití politici, nebo vynikající osobnosti. My tu uspokojujeme pouze ctižádost pražské sociální demokracie," reagoval na nominaci Petříčka bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09).

Reklama

Výběr článků

Načítám