Hlavní obsah

Mnozí žadatelé o dávky čekají déle než rok

Právo, Vladimír Klepáč

Stovkám lidí zásadně komplikuje život nedostatek posudkových lékařů, s nímž se Česko dlouhodobě potýká. Vyřizování žádostí o přiznání státního příspěvku na péči trvá v některých případech déle než rok, přestože zákon na něj ministerstvu práce a sociálních věcí dává jen pět měsíců.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Letos se již v souvislosti s tím obrátilo na ombudsmanku Annu Šabatovou bezmála 160 lidí, což je více než za celý loňský rok. Situace je již tak vážná, že se veřejná ochránkyně práv rozhodla na ni upozornit i vedení ministerstva práce a sociálních věcí s tím, že řízení o příspěvcích se neúměrně vlečou. Šabatová kritizuje zejména to, že stát tak odsuzuje žadatele k životu v nejistotě.

„Jde o neudržitelný stav vyžadující bezodkladné řešení,“ řekla Právu ombudsmanka. Podle ní nejde o to, jak celé řízení skončí, tedy zda žadatel uspěje a je mu přiznáno vyplácení příspěvků, které mu zajistí, aby o něj někdo z blízkých pečoval.

Zdůraznila, že stát nemůže s lidmi tímto způsobem zacházet, tedy že je nemůže nechat čekat dlouhé měsíce na posudky. Na tento problém již opakovaně upozornila vedení ministerstva práce a sociálních věcí. Vždy jí ale bylo sděleno, že posudkových lékařů je málo a zákonem danou lhůtu nelze dodržet.

Čeká už 16 měsíců

Jaké je vyčkávat již neuvěřitelných šestnáct měsíců na to, až bude vyhotoven znalecký posudek, ví dobře například muž z Moravskoslezského kraje. Pečuje o svoji manželku trpící vážnými psychickými depresemi. Původně jí byl kvůli tomu přiznán první stupeň invalidity, stát jí proto vyplácel 880 korun měsíčně jako příspěvek na péči. Pak se ale její stav zhoršil. Po dvou letech byla uznána plně invalidní ve třetím, tedy nejvyšším stupni invalidity. Muž proto požádal úřad práce o zvýšení příspěvku na péči o ni. Překvapivě neuspěl.

Situace se vyvinula tak kuriózně, že přišli i o těch 880 korun měsíčně, které dostávali. Stalo se tak s odůvodněním, že při šetření v domácnosti se zjistilo, že žena základní péči o sebe, i přes těžké onemocnění, zvládá.

Radí žalovat stát

Její partner s tím nesouhlasil, a proto se proti tomu odvolal na ministerstvo. O tom, zda je, či není v právu, by měla rozhodnout posudková komise ministerstva. Jenže muž se ani po 16 měsících jejího rozhodnutí nedočkal.

A to přitom není jediným, koho stát nechává v této nejistotě. Jen za uplynulé dva roky se na stole Šabatové zvýšil počet stížností na liknavý přístup ministerstva v těchto případech zhruba o třetinu.

Šabatová radí lidem, aby se v těchto případech obraceli s žádostí o odstranění nečinnosti přímo na ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou. V extrémních případech jí prý nezbývá nic jiného, než je informovat o tom, že mohou žádat po ministerstvu i finanční odškodné, popřípadě dokonce soudně žalovat stát.

„Vyplacení odškodnění ale problém s dlouhým řízením ohledně příspěvků na péči rozhodně nevyřeší,“ dodala ombudsmanka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám