Hlavní obsah

Tropy v půlce září? Vydrží ještě do víkendu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celý nadcházející pracovní týden bude počasí v ČR ovlivňovat příliv teplého vzduchu od jihozápadu, který až v pátek ukončí studená fronta, po které se na víkend ochladí, řekla v pondělí Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu. Do té doby ale budou padat teplotní rekordy, maxima budou atakovat tropickou třicítku, což ve druhé polovině září není úplně běžné.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Teplý vzduch do ČR v současnosti proudí kolem oblasti vysokého tlaku vzduchu se středem nad východní Evropou. Na synoptických mapách je vidět také pozůstatek hurikánu Helen, který přinesl zesílení větru do Irska. U nás teplé jihozápadní proudění v pátek ukončí relativně výrazná studená fronta,“ poznamenala Honsová.

„V neděli 23. září v 03:50 hodin začíná astronomický podzim. Takže to ochlazení přijde správně,“ upřesnila.

Do té doby ale budou padat teplotní rekordy. „Naposledy takhle teplo bylo v roce 1947. Také v roce 2003 bylo touto dobou 28 nebo 29 stupňů,“ připomněla.

V pondělí se očekává jasno nebo polojasno s nejvyššími denními teplotami mezi 23 až 27 stupni.

Ačkoliv dny jsou horké, rána už jsou citelně studenější. V úterý před úsvitem spadnou teploty na 12 až 8 stupňů, ojediněle se vyskytnou mlhy nebo nízká oblačnost, která se ale bude rozpouštět. Přes den bude jasno až polojasno, teploty vyskočí na 25 až 29 stupňů. Některé nízko položené lokality ve středních Čechách mohou už zaznamenat tropickou třicítku.

Ve středu a ve čtvrtek bude počasí jako přes kopírák a potěší milovníky Středomoří. Po oba dny bude jasno až polojasno, po ránu ojediněle s mlhami. Ranní minima se budou pohybovat mezi 15 až 11 stupni, odpolední maxima vyšplhají k 26 až 30 stupňům Celsia.

Tropy utne studená fronta

V pátek přijde změna. Zpočátku dne bude ještě polojasno s ranními teplotami mezi 15 až 11 stupni, postupně se ale od západu přižene oblačnost. Bude zataženo s deštěm, místy se vyskytnou bouřky. V Čechách teploty vystoupí nejvýše na 22 až 26 stupňů, na Moravě a ve Slezsku se mohou ještě dostat k 29 stupňům.

Na víkend se sice poměrně citelně ochladí, úplně zkažený ale nebude. „Hned za frontou je výběžek vyššího tlaku vzduchu,“ dává naději Honsová. V sobotu po ránu klesnou teploty na 12 až 8 stupňů, bude oblačno až polojasno, místy s přeháňkami, a to hlavně na Moravě, kde ještě bude ordinovat studená fronta. Odpolední maxima se budou držet mezi 18 až 22 stupni Celsia.

V neděli už bude převážně polojasno, ranní teploty budou velmi nízké, ochladí se na 9 až 5 stupňů, ale v denních maximech se můžeme těšit na příjemných 19 až 23 stupňů Celsia.

Anketa

Vadí vám, že se horké léto protahuje i do druhé půlky září?
Ano
24,2 %
Ne
75,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5173 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám