Hlavní obsah

Policie letos zadržela v ČR 130 migrantů

Právo, ČTK, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Policie zadržela od začátku letošního roku přibližně 130 migrantů, kteří se snažili přejít přes české území. V sobotu to na kontrolní akci na Chebsku zaměřené na tranzitní migraci řekl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Připomněl rovněž, že oproti roku 2015, kdy migrační krize vrcholila, je to výrazně méně lidí. Tehdy se jednalo o 3000 pokusů nelegálně přejít Česko.

BEZ KOMENTÁŘE: Policejní cvičení Video: Jan Menšík, Právo

 
Článek

„Tyto akce mají konkrétní výsledky a díky tomu Česká republika není tranzitní zemí, protože informace o tom, jak naše policie pracuje, se velmi rychle rozšiřují. A ti, kteří mají nějaké nekalé úmysly, se snaží Českou republiku obejít,“ uvedl Hamáček. Doplnil také, že Česká republika je sedmou nejbezpečnější zemí na světě.

Nejčastěji se podle něj snaží české území překročit lidé z Blízkého východu, ale i zemí bývalého Sovětského svazu.

Policisté na hraničních přechodech Pomezí a Svatý kříž u Chebu na Karlovarsku od pátečního večera zkontrolovali na několik stovek aut a lidí. Zaměřili se na hledané osoby, pašeráky převážející lidi, zboží či drogy.

„Za předcházejících 24 hodin bylo zkontrolováno zhruba 850 osob, z toho 280 Čechů, 450 občanů EU a nějakých 150 občanů třetích zemí. Zkontrolováno bylo také asi 550 vozidel,“ uvedl karlovarský krajský policejní ředitel Petr Macháček s tím, že policisté zatím zjistili 19 přestupků v rámci zákona o pobytu cizinců.

„Nejčastěji to jsou cizinci bez dokladů. Obecné přestupky týkající se bezpečnosti silničního provozu a také jeden čin maření výkonu úřední osoby, kdy řidič dodávky sedl za volant, ač má vysloven zákaz řízení,“ doplnil k prozatímním výsledkům kontrol.

Na akci se každý den podílí asi 40 českých policistů a pomáhá jim šest až osm policistů z Německa.

Technika za milióny výrazně pomáhá

Na hraničním přechodu Pomezí nad Ohří ulehčuje a urychluje práci karlovarským policistům přístroj nazvaný Heartbeat detektor, který dokáže díky několika čidlům snímajícím srdeční tep zjistit, zda jsou v nákladním prostoru vozu lidé. Policisté tak nemusí každý kamion procházet a otevírat, ale pouze přiloží tato čidla na stěny nákladního prostoru a počítač jim spolehlivě ukáže, zda v autě někdo je.

Tyto přístroje mají zatím pouze dva kraje, a to Jihomoravský a Jihočeský.

„Byly nakoupeny v roce 2015 v době migračního tlaku a nyní jsou půjčovány tam, kde je potřeba. Vláda vloni uvolnila 350 miliónů korun na nákup speciální techniky na ochranu našich hranic. V příštím roce by je však měly získat i všechny zbylé hraniční kraje,“ osvětlil náměstek policejního ředitele Jaroslav Vild.

Jeden takový přístroj stojí přibližně 1,7 miliónu korun.

Na druhém stanovišti u Svatého kříže měli policisté k dispozici zase mobilní inspekční středisko, které umí ověřit pravost dokladů a identifikovat lidi díky propojení s dalšími příslušnými databázemi. S odhalováním padělaných dokladů tam pomáhá i takzvaný Schengenbus, který si lze představit jako laboratoř v dodávce - v tomto případě v dodávce značky Mercedens-Benz Sprinter.

Kromě rozsáhlejších akcí, jako byla tato, policie v Karlovarském kraji podle krajského ředitele dělá namátkové kontroly na hranicích pravidelně. Od počátku roku se takových kontrol odehrály na dvě desítky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám