Hlavní obsah

Z oblohy během Dnů NATO padaly papírové vlčí máky

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Dvě desítky bojových letounů se účastnily pietního průletu nad ostravským letištěm, který byl součástí probíhajících Dnů NATO a Dnů vzdušných sil Armády ČR. Jako zlatý hřeb působivého průletu bylo avizováno vysypání symbolických 200 tisíc květů vlčích máků. Část diváků ale mohla být trochu zklamána. Květy byly tak malé, že téměř nebyly vidět, navíc padaly mimo areál.

BEZ KOMENTÁŘE: Slavnostní průlet letadelVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

Přesto byl průlet letadel za tónů Smetanovy Vltavy úchvatnou podívanou, kterou ocenili nejen zájemci o vojenskou techniku.

Symbolickým průletem letadel pořadatelé připomněli 100. výročí založení samostatného státu Čechů a Slováků. Vlčí máky pak vyjadřovaly uctění památky padlých vojáků ve válkách. Až v sobotu vyšlo najevo, že budou z papíru, navíc že vizuální efekt nebude tak působivý jako v případě jiných ukázek.

Foto: Aleš Honus, Právo

Slavnostní průlet vrtulníku s trikolorou nad Mošnovem

„Čekali jsme, že se květy budou snášet mezi diváky, letadla ale prolétala bokem. Vlčí máky byly tak malé, že jsem je vůbec neviděl,“ řekl jeden z návštěvníků letecké a vojenské show.

Slavnostní průlet letadel, který se bude opakovat i v neděli, byl symbolickým vrcholem celé akce, která trvá po oba víkendové dny.

Foto: Aleš Honus, Právo

Lidé v sobotu vyrazili na další ročník Dnů NATO v Ostravě

Celkem se na mošnovském letišti letos prezentují armády a bezpečnostní složky z dvaceti zemí, které předvedou nejenom techniku, ale také dynamické ukázky svých schopností. Řada z nich přitom slibuje vizuálně atraktivní podívanou, největší efekt lze čekat od vystoupení akrobatických leteckých skupin anebo z dynamických ukázek zásahů vojáků a dalších bezpečnostních složek.

Foto: Aleš Honus, Právo

Bombardér B-52 si mohli návštěvníci prohlédnout zblízka i se s ním vyfotit

Kromě nejmodernější výbavy armád NATO, zejména letadel, která tvoří páteř víkendové armádní exhibice, mohou lidé letos vidět například ukázky historické vojenské techniky. Dny NATO patří k nejvýznamnějším veřejným akcím ve střední Evropě a zároveň se řadí mezi nejnavštěvovanější. Každoročně sem přijíždějí desítky tisíc lidí. V sobotu dopoledne byla proto od Ostravy směrem na Mošnov kolona dlouhá 4,5 kilometru.

K vidění je letecká i pozemní technika

V areálu si lidé mohou prohlédnout desítky kusů letecké i pozemní techniky a zhlédnout asi čtyři desítky dynamických ukázek vojenských a bezpečnostních sil ve vzduchu i na zemi. Vzhledem ke stému výročí vzniku Československa a jeho ozbrojených sil letos navíc program poskytne jedinečné setkání současné a historické vojenské techniky.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Návštěvníci si mohli prohlédnout také tank české armády T-72M4 CZ.

„Za letošními Dny NATO stojí více než tři roky intenzivního plánování s cílem poskytnout návštěvníkům naší show jedinečné zážitky vzhledem k mimořádnému výročí naší země. Jedním z vrcholů oslav s ním spojených bude jednoznačně historický průlet 16 druhů letecké techniky mapující vývoj vzdušných sil za posledních sto let, jehož mimořádnost bude navíc umocněna tóny Smetanovy Vltavy,” zdůraznil předseda Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík.

BEZ KOMENTÁŘE: Boeing B-52 přistává v MošnověVideo: Aleš Honus, Právo

Víkendový program zároveň přináší množství zahraničních premiér, o něž se v první řadě postarají Spojené státy plnící roli speciální partnerské země. „Poprvé se totiž na mošnovském letišti představí americká pozemní obrněná technika reprezentovaná hlavním bojovým tankem M1A2 Abrams a dvojicí bojových vozidel pěchoty M2 Bradley. Druhé jmenované vozidlo se navíc zapojí i do mimořádné dynamické ukázky po boku hlavních bojových tanků Německa a České republiky.

Na Dnech NATO bude debutovat také víceúčelový vrtulník UH-1Y Venom z řad námořní pěchoty, o jehož účast se zasloužil jeho výrobce, společnost Bell Helicopter,“ zvou organizátoři.

Reklama

Výběr článků

Načítám