Hlavní obsah

Senátor Kubera si ve filmu Toman střihl roli prezidenta Beneše

• Aktualizováno

Senátor Jaroslav Kubera (ODS) je nejen dlouholetým primátorem Teplic, ale má za sebou čerstvou hereckou zkušenost. V novém filmu Toman režiséra Ondřeje Trojana se Kubera změnil v někdejšího československého prezidenta Edvarda Beneše.

Foto: Bára Lockefeer-Švejdová/archiv Právo

Senátor Jaroslav Kubera (vpravo) a prezident Edvard Beneš

Článek

Trojan si obsazení neherce Kubery do role prezidenta pochvaloval. „Pan Kubera byl při natáčení trošku nervózní, což se mi moc hodilo. Protože prezident Beneš na tom nebyl po stránce zdravotní po válce už dobře, byl hodně nerozhodný, takže jsem z té nervozity udělal přednost. Scény tak působí úplně přirozeně,“ uvedl k výkonu populárního senátního rétora.

Foto: Bára Lockefeer-Švejdová

Portréty československého prezidenta Edvarda Beneše (v podání Jaroslava Kubery) a generálního tajemníka KSSS Josifa Stalina

Kubera nafotil i prezidentský portrét, který se ve filmu objeví nesčetněkrát. Snímek vznikl na Barrandově během kostýmní zkoušky.

Foto: archiv Pravo, Právo

Prezident Edvard Beneš na oficiálním portrétu

„Nebyl čas ani ‚prezidentovi‘ nalepit knír. Pan senátor dostal jen kostým a šli jsme fotit,” popsala podmínky vzniku oficiálního portrétu filmového prezidenta fotografka Bára Lockefeer-Švejdová, která Kuberu stylizovala na základě původního Benešova portrétu, který měla nahraný v mobilu.

Foto: Bára Lockefeer-Švejdová

Jaroslav Kubera s režisérem Ondřejem Trojanem

Následovaly operace, které obvykle podstupují snímky vnadných žen na titulech módních časopisů.

Foto: Bára Lockefeer-Švejdová

Prezidentský portrét před a po nezbytných úpravách

„Musela jsem si pořídit velký monitor, abych na prezidenta dobře viděla. Benešův chybějící knír jsem například zahustila kopírováním jednotlivých vousů, vlasy barvila v počítači, upravovala obočí, žehlila pleť, dodělávala chybějící stíny, aby se shodovaly s předlohou, hýbala jsem prezidentovi i s ušima,“ popsala fotografka.

Foto: Bára Lockefeer-Švejdová

Jaroslav Kubera v roli Edvarda Beneše

Výsledek se povedl, a režisér tak mohl každému, kdo se ocitl na place, položit všetečnou otázku: „Hádej, kdo to visí na zdi.“

Snímek vstoupí do kin 4. října. Výstavu fotografií z natáčení lze zhlédnout od pátku do konce září v galerii Písecká Brána v Praze 6.

Trailer k filmu TomanVideo: tha.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám