Hlavní obsah

Kandidát na pražského primátora Stuchlík dal hnutí ANO tři milióny

– Praha
Právo, Adéla Jelínková

Před čtyřmi dny přistál na transparentním účtu hnutí ANO neobvykle vysoký finanční dar. Celé tři milióny korun se rozhodl darovat hnutí premiéra Andreje Babiše, za které kandiduje v komunálních volbách, lídr pražské kandidátky – byznysmen a multimilionář Petr Stuchlík.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Stuchlík u fotografie Andreje Babiše.

Článek

Stuchlíkův miliónový dar, jak je možné zjistit z veřejných zdrojů, je nejvyšším darem od jednotlivce i společnosti za poslední rok a zároveň nejtučnějším příspěvkem od fyzické osoby (vyjma samotného Babiše) za celou historii hnutí vůbec.

Podle šéfa Stuchlíkova volebního štábu Adama Zvonaře půjdou milióny na předvolební komunální kampaň v Praze. Do té spadají například billboardy, na kterých je vyobrazen Stuchlík s Babišem a s nimi slogany typu „Prahu řešíme, Petr má číslo na můj mobil“ nebo „Petr Prahu fakt nakopne“.

Foto: Hnutí ANO

Kampaň hnutí ANO v Praze

Součástí kampaně jsou i „večeře“, kde si stovky Pražanů můžou každý druhý den až do října zdarma pochutnat na guláši, klobáskách nebo pivu.

Tři milióny, které daroval Babišovu hnutí Stuchlík, jsou zároveň stropem – tedy maximální možnou částkou, kterou můžou dárci politické straně za jeden kalendářní rok věnovat. Omezení platí teprve od loňského roku.

„Dal tři milióny, což je maximum, co mohl dát. Je transparentní – poslal to na transparentní účet na základě darovací smlouvy a potom už musí promyslet hnutí ANO, jak s tím konkrétně naloží, mělo by to ale jít na komunální kampaň,“ potvrdil Právu Zvonař.

Stuchlík, jak již bylo zmíněno v úvodu, je nejštědřejším sponzorem hnutí – jako jednotlivec –, a to v případě, kdy do výčtu nepočítáme premiéra Babiše, který hnutí v době jeho rozjezdu v roce 2012 daroval zhruba 30 miliónů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kandidát ANO na pražského primátora Petr Stuchlík

Co se týká sponzorských firem, nejvíce ANO podpořily společnosti spjaté s Agrofertem, jenž do roku 2017 vlastnil právě Babiš. Nyní je společnost ve svěřenských fondech.

Lídr opouští miliónový byznys

Nejvyšší částky padaly opět zhruba před šesti sedmi lety – například chemička Deza darovala hnutí v roce 2012 deset miliónů korun. Další podniky, Precheza, Fatra, Lovochemie a Synthesia, se taktéž připojily s dalšími milióny.

Kandidát na primátora Stuchlík nedávno prodal svůj podíl ve finanční poradenské společnosti Fincentrum, kterou před osmnácti lety spoluzakládal.

Jak upozornil na svém facebookovém profilu, post generálního ředitele společnosti opustí 30. září. Podle informací z webu společnosti firma například v roce 2017 utržila 1,21 miliardy korun.

Stuchlík se v červenci rovněž zbavil podílu ve společnosti Fair Credit, která poskytuje krátkodobé půjčky, přičemž výše úroku se pohybuje od

21 do 35 procent. Byznys byl veřejností považován za kontroverzní a kontrastní vzhledem ke snahám poslance Patrika Nachera (za ANO) o finanční gramotnost a oddlužení společnosti.

Statisíce posílají i další kandidáti

Právě Nachera Stuchlík nahradil na pozici jedničky pro Prahu. Nachera jako kandidáta na primátora vybrali pražští členové hnutí v referendu, vedení ANO nicméně do kandidátky zasáhlo a dosadilo Stuchlíka. Nachera posunulo na druhou pozici.

Foto: Petr Horník, Právo

Pražský radní a ekonom Patrik Nacher

Z transparentního účtu hnutí je patrné, že i další pražští kandidáti se rozhodli na kampaň finančně přispět. Částky se ale ani zdaleka nevyrovnaly výši daru jejich lídra.

„Myslím, že dary spočívaly na principu dobrovolnosti. Kaž­dý z kandidátů přispěl v rámci svých možností,“ doplnil Zvonař.

Právě Nacher přispěl hnutí v říjnu minulého roku 300 tisíci. Trojka, bývalý ministr financí Ivan Pilný, pomohla v po­sledním roce 150 tisíci, čtyř­ka, místostarostka Prahy 13 Marcela Plesníková, darovala v posledních pár měsících skoro 250 tisíc korun na transparentní účet hnutí ANO.

Na tom je nyní celkový zůstatek zhruba 180 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám