Hlavní obsah

Za demonstrace u Poslanecké sněmovny hrozí pokuta

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Červencová demonstrace desítek lidí před okny Sněmovny při hlasování o důvěře nové Babišově vládě má dozvuky. Tři lidé označovaní jako organizátoři shromáždění čelí přestupkovému řízení na Úřadu městské části Prahy 1. A to za porušení shromažďovacího práva a za přestupek proti občanskému soužití. Hrozí jim pokuta až 20 tisíc korun.

Premiér Babiš vyšel mezi demonstrantyVideo: Novinky

 
Článek

Alespoň to tvrdí ministr vnitra a místopředseda vlády Jan Hamáček (ČSSD) v odpovědi na písemnou interpelaci poslance Jiřího Kobzy (SPD). Ten se dotazoval, proč policie dopustila demonstraci před budovou dolní komory, když to zákon zakazuje.

Policie zabránila vyhrocení situace, která mohla vést k agresivnímu jednání
Jan Hamáček

„Policie přijala adekvátní opatření k zajištění bezpečnosti osob, majetku a veřejného pořádku, čímž zabránila vyhrocení situace, která mohla vést k agresivnímu jednání demonstrujících osob a k zákroku značného rozsahu se všemi důsledky z toho vyplývajícími,“ odepsal ministr vnitra.

Podle něj byli policisté připraveni k zákroku, ale situace tomu neodpovídala. Případný zákrok by prý naopak mohl vyvolat bezpečnostní riziko.

Foto: Petr Horník, Právo

Demonstrace na Malostranském náměstí

Demonstranti – jak už Právo informovalo – se do Sněmovní ulice přesunuli po legálním shromáždění na Malostranském náměstí. Dožadovali se premiéra Andreje Babiše (ANO), který nakonec vyšel před budovu, aby k lidem promluvil, ale dav ho vypískal. Premiér čelil sprostým nadávkám a PET lahvím s vodou.

Posílí ochranu?

Demonstranti vydrželi před budovou až do konce nočního jednání, přičemž policisté zajišťovali nejen poslancům, ale i dalším lidem klidný průchod ven. Hamáček nevyloučil větší ochranu Sněmovny.

„Do budoucna je na zvážení posílení zabezpečení Sněmovní ulice, hrozí-li přesun velkého množství lidí, z jejichž středu může vzejít spontánní nebo více či méně organizované shromáždění,“ napsal Hamáček a podotkl: „Prioritou policie je zajištění bezpečnosti poslanců, nikoli vyhrocení situace.“

Anketa

Je pokuta za demonstraci před budovou Sněmovny namístě?
Ano
63,2 %
Ne
36,8 %
Celkem hlasovalo 1923 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám