Hlavní obsah

Jiří Kobza

Foto: Svoboda a přímá demokracie
Článek

Jiří Kobza je politik, podnikatel, diplomat a manažer. Od října 2017 je rovněž členem Poslanecké sněmovny za hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD).

Kobza se narodil 27. prosince 1955 v Praze. Vystudoval obor Geologie na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Poté studoval postgraduál na Vysoké škole ekonomické v Praze v oboru zahraniční obchod.

Pracoval ve Strojexportu v oddělení vývozu geologických prací do zemí Středního východu. Velkou část života pracoval v zahraničí - v Egyptě, v Jemenu, řídil pobočky mateřské firmy v Jordánsku a v Íránu. V roce 1992 se vrátil do České republiky a začal podnikat v oboru obchodního poradenství. Do roku 2000 pracoval pro různé zahraniční firmy.

Poté nastoupil na Ministerstvo zahraničních věcí ČR jako obchodní rada na velvyslanectví v Teheránu. Po dobu diplomatické mise se osobně podílel na zdravotní pomoci libereckých záchranářů zraněným po zemětřesení v Bamu v roce 2001 a po Americkém útoku na Afghánistán spoluorganizoval pomoc pro válečné uprchlíky v táborech v „zemi nikoho“ na íránsko-afghánském pomezí. Ke konci své mise pracoval jako chargé d´affaires. Poté v Íránu podnikal až do roku 2008.

Dále zajišťoval v Zambii rozvojovou pomoc pro libereckou obecně prospěšnou společnost Hand for help. Pro stejnou společnost zajišťoval pomoc obětem zemětřesení na Haiti. Po návratu do ČR podniká ve vlastní malé obchodní firmě.

Od roku 2015 je členem SPD, předtím byl členem hnutí Úsvit. Mezi lety 1988 a 1989 byl také členem KSČ, od čehož si prý sliboval změnu špatného politického systému, ale nedostal příležitost. V SPD zastává post 2. místopředsedy Regionálního klubu SPD Středočeského kraje. Je zde také členem programové komise, specialista na islám, a to zejména na ten politický.

V roce 2013 kandidoval ve volbách do Poslanecké sněmovny jako nestraník za hnutí Úsvit ve Středočeském kraji, ale neuspěl. Podařilo se mu to až ve volbách v roce 2017. kdy kandidoval za hnutí SPD v Praze.

Na základě svých zkušeností ze Středního východu a Afriky souhlasí s názory na imigraci, které hlásá lídr hnutí Tomio Okamura. Politiku Evropské komise, která se staví vřele k přijímání migrantů, považuje za velmi nebezpečnou, ohrožující celou Evropu. Je přesvědčený euroskeptik a chápe program SPD za jednu z mála cest, jak dosáhnout zásadních změn demokratickými nástroji a zachránit, co se dá.

Je také autorem návodu, jak se bránit proti islamizaci. V něm se například píše, že Češi mají venčit psy i prasata poblíž mešit. Muslimové totiž tato zvířata považují za nečistá. Dále podle něj každý zakoupený kebab přibližuje ČR blíže k islamizaci.

Mluví anglicky, německy, rusky, italsky a persky. Ve volném čase se věnuje rodině, hudbě a chová koně. Má dvě dospělé děti z prvního manželství a se současnou partnerkou dceru.

Články k tématu