Hlavní obsah

Zeman udělil milost onkologicky nemocnému vězni

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman se rozhodl udělit milost vězni s onkologickým onemocněním, který byl potrestán za zneužití pravomoci a přijetí úplatku. V úterý to oznámil hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Prezident republiky přihlédl k tomu, že omilostněný se řadu let léčí s onkologickým onemocněním, které vyžaduje dlouhodobou a vysoce specializovanou péči na odborném lékařském pracovišti,” uvedl Ovčáček.

Vězeň si odpykával trest za zneužití pravomoci úřední osoby, maření výkonu úředního rozhodnutí a přijetí úplatku.

Recidiva je podle Hradu vyloučena

„Omilostněný, který se těchto činů dopustil pouze jedním skutkem, dosud vedl bezúhonný a společnosti prospěšný život. Vzhledem k tomu, že omilostněný již nezastává veřejnou funkci, je recidiva obdobného skutku vyloučena,” prohlásil Hrad.

Prezident prý za této situace nepovažuje za smysluplné trvat na výkonu zbytku trestu. Svým „humanitárním gestem” prý chce omilostněnému umožnit napřít veškeré své síly na boj se život ohrožující nemocí.

Podnět k posouzení žádosti o milost podle Hradu prezidentovi předložil ministr spravedlnosti Jan Kněžínek.

Desátá milost

Udělení milosti ze strany prezidenta je desáté v řadě. Dříve Zeman omilostnil například dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka, který si odpykával doživotní trest vězení.

Když se Zeman ujímal v roce 2013 prezidentského úřadu, řekl tehdy, že milosti nebude udělovat vůbec, s výjimkou striktně humanitárních případů, kdy omilostněného ohrožuje jeho nemoc na životě, má domácí zázemí, které ho může přijmout, a současně se nedopustil závažného trestného činu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám