Hlavní obsah

Zeman posvětil růst důchodů, někteří senioři si polepší až o dva tisíce

• Aktualizováno
Novinky, zpe

Důchodci si od ledna přilepší o 918 korun, senioři starší 85 let budou dostávat ještě tisícovku navíc. Novelu zákona o důchodovém pojištění v pondělí podepsal prezident Miloš Zeman, informoval Hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Prezident republiky Miloš Zeman podepsal v pondělí dne 27. srpna zákon ze dne 22. srpna 2018, kterým se mění zákon důchodovém pojištění,“ informoval Ovčáček.

Růst důchodů řešila minulý týden Sněmovna, vládní novelu nakonec schválila většinou 170 hlasů, proti nebyl nikdo.

V praxi to znamená, že se zvýší výměry penzí z devíti na 10 procent průměrného platu v zemi, tedy o 320 korun. S pravidelnou valorizací od ledna by tak důchody měly vzrůst zhruba o 918 korun. Senioři starší 85 let budou dostávat ještě tisícovku měsíčně navíc. Navýšení vyjde státní kasu na 14,3 miliardy korun.

Někteří opoziční politici kritizovali vládu kvůli tomu, že problém nízkých důchodů neřeší systematicky. Na místě by podle nich byla důchodová reforma. Tu má koalice ANO a ČSSD jako jednu ze svých priorit.

Jak je to s důchody
Důchod se skládá ze dvou částí – z pevné a procentní části. Základní pevná výměra je stejná pro všechny a letos činí 2700 korun. Nově by se měl její podíl na penzi zvýšit a měla by odpovídat deseti procentům průměrné mzdy místo nynějších devíti procent. Od ledna by se tak mohla podle plánů vlády zvýšit o 300 korun. Zásluhovost, tedy výše výdělků a odpracovaných let, se odráží v procentní výměře. Ta by se měla naopak oslabit. V dalších letech by se to promítlo do valorizací. Víc než dosud by si měli přilepšit lidé s nízkým důchodem, ostatní starobní a také pozůstalostní penze seniorů a invalidů by měly růst pomaleji. Zdroj: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám