Hlavní obsah

Rekonstrukce dominikánského kláštera odkryla hrob z 10. století, nebožtíka nazvali Lojza

Novinky, Kristýna Léblová, luh
Praha

Nákladná rekonstrukce dominikánského kláštera u kostela sv. Jiljí v Praze vedená pod taktovkou architekta Josefa Pleskota odhalila archeologům nové poznatky. Přestože stavba pochází ze 13. století, při budování výtahu byl nalezen hrob o tři století starší. Cílem rekonstrukce vyšší zpřístupnění kláštera veřejnosti.

Rekonstrukce dominikánského kláštera odkryla hrobku z 10. stoletíVideo: Novinky

 
Článek

Rekonstrukce má klášter více otevřít veřejnosti, jelikož v centru, kde je umístěn, dnes už mnoho lidí nežije. „Dominikáni zakládali kláštery právě ve městech, aby mohli být s lidmi, aby jim mohli kázat. Když nežijí lidé okolo, tak jsme chtěli vytvořit důvod, proč by lidé chodili dovnitř,“ říká převor Kláštera dominikánů v Praze Filip Boháč.

Problém financování

Před řadou let klášter navázal spolupráci s architektem Josefem Pleskotem. Ten vytvořil návrh na celkovou rekonstrukci. Problém ale nastal při otázce financování projektu. Zvolili proto rekonstrukci na etapy.

První etapou je právě nový vstup do kláštera z nároží Husovy a Jalovcové ulice. S tím souvisí i propojení celého prostoru a zabudování výtahu. „Chceme dát klášteru viditelnější vstup a zjednodušit jeho vnitřní fungování,“ zdůvodňuje rekonstrukci převor Filip Boháč.

Cena této části rekonstrukce má vyjít na dvanáct miliónů korun. Jako další se mají začít opravovat vnitřní prostory.

Foto: Novinky

Bezbariérový výtah propojí všechny části kláštera s kostelem.

Při budování výtahu našli hrob z 10. století

Samotná rekonstrukce byla technicky náročná. Kvůli výtahu, který má celý prostor propojit, bylo potřeba probourat několik nosných zdí, a to především proto, že budova je mnohem komplexnější a složitější, než se na první pohled může zdát.

Další komplikace nastala při kopání základů výtahu. Archeologové zde odhalili hrob z 10. století. „Je to člověk z 10. století. Interně jsme ho nazvali Lojza, takže tu máme pohřbeného Lojzu v základech poblíž toho nového vstupu. Máme k tomu sice sepsaný archeologický nález, ale více ho identifikovat nelze,“ uvedl Boháč.

Foto: Novinky

Klášter se chce otevřít více veřejnosti.

I dnes klášter pořádá akce pro veřejnost - debaty, přednášky, koncerty, umělecké intervence včetně současného umění. „Chceme, aby ambit zůstal poloveřejným prostorem. Je možné sem přijít v rámci akcí, které jsou spojené s kostelem, jako třeba liturgické slavnosti nebo umělecké intervence v Dominikánské 8. Nechceme z toho dělat úplný 'průchoďák', protože by to ztratilo genia loci,“ zdůrazňuje Boháč s tím, že zahrada uvnitř obou staveb se dočká také revitalizace.

Přestože rekonstrukce už má podle převora velké zpoždění, věří, že se klášter v novém kabátě ukáže veřejnosti na konci léta.

Reklama

Výběr článků

Načítám