Hlavní obsah

Hamáčkovi radí slovenský policejní exprezident, který skončil kvůli vraždě novináře

Novinky, Barbora Zpěváčková, Ivan Vilček

Bývalý slovenský policejní prezident Tibor Gašpar, který skončil ve funkci na nátlak veřejnosti po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové, radí českému ministrovi vnitra Janu Hamáčkovi (ČSSD). Novinkám to potvrdil jak Hamáček, tak Gašpar.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V souvislosti s vraždou slovenského novináře Kuciaka a jeho přítelkyně bylo zadrženo sedm osobVideo: AP

 
Článek

Gašpar českému ministrovi radí od prvního srpna. Na ministerstvu působí na základě dohody o pracovní činnosti několik hodin týdně.

„Je to pravda. Pan generál Gašpar je zkušený policejní důstojník a já jsem ho požádal o spolupráci a budu od něj očekávat odborná stanoviska v oblasti bezpečnosti a policie,“ řekl Novinkám Hamáček.

Na dotaz, zda se nebojí, že jeho jméno vyvolá kontroverze, odpověděl, že ne. „Nemá výkonné pravomoci, on prostě pouze poskytuje svoje odborné znalosti, nemá ani žádné rozhodovací pravomoci. Je to pouze o jeho odborném stanovisku, to je v pořádku,“ uvedl šéf resortu vnitra.

Gašpara prý pokládá za špičkového odborníka. „Je to člověk, který dobře zná fungování české policie. Na druhou stranu je schopen si při posuzování těch odborných věcí udržet jistý nadhled a odstup, není přímo spojen s fungováním české policie,“ vysvětloval Hamáček.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Bývalý slovenský policejní prezident Tibor Gašpar na archivním snímku.

Spolupráci s českým ministrem vnitra potvrdil i sám Gašpar. Novinkám řekl, že ho oslovila česká strana. Náplní jeho práce bude oblast bezpečnosti a fungování policie.

Od začátku srpna také Gašpar působí jako poradce slovenské ministryně vnitra Denisy Sakové (Směr-sociální demokracie). Zde se má zabývat oblastí legislativy a sociálně vyloučených komunit. [celá zpráva]

Gašpar skončil ve funkci slovenského policejního prezidenta ke konci letošního května kvůli vraždě novináře Kuciaka a jeho snoubenky. Za jeho odchod demonstrovaly desetitisíce lidí na náměstích slovenských měst. [celá zpráva]

Ján Kuciak

  • Zavražděný sedmadvacetiletý Ján Kuciak pracoval pro vydavatelství Ringier Axel Springer, provozovatele serveru Aktuality.sk, tři roky. Jako reportér on-line portálu se věnoval kromě jiného podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.
  • Psal také o kontroverzním podnikateli Marianu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval. Na sociální síti pak Kuciak uvedl, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi.
  • Se svou přítelkyní Martinou byl zavražděn 21. února 2018. 
  • Objednavatel/objednavatelé vražd nebyli nikdy za zločin odsouzení. Politici, kteří měli být - byť prostřednictvím přátel - s kauzou spojení, stále figurují v nejvyšších patrech slovenské politiky, včetně Roberta Fica.

Ve funkci působil od roku 2012. Dočasně ho nahradil Milan Lučanský.

Reklama

Výběr článků

Načítám