Hlavní obsah

V dětství přišla o nohu, teď chce přeplavat La Manche

Právo, Michael Polák

Ve dvanácti letech přišla kvůli zhoubnému nádoru stehenní kosti o nohu. Poté prodělala chemoterapie, ozařování i transplantaci kostní dřeně. Když se vyléčila, vrhla se, už bez pravé nohy, na sport.

Foto: Michael Polák, Právo

Markéta Pechová přišla ve dvanácti letech kvůli nádoru o nohu

Článek

Teď jí je devětatřicet, patří mezi nejlepší tuzemské dálkové plavce a má nový cíl. Přesně za rok, v srpnu příštího roku, chce přeplavat kanál La Manche.

Pokud se jí to podaří, bude vůbec prvním českým handicapovaným plavcem, který kdy obávaný průliv pokořil.

Plánovala přibrat

„Téměř všichni se mě vždy vyptávali, proč chodím plavat. A abych měla klid, tak jsem měla připravenou odpověď, že až mi bude čtyřicet, chci přeplavat La Manche. A najednou jsem zjistila, že to bude už příští rok,“ směje se sympatická plavkyně.

V Anglii už má zamluvenou doprovodnou loď s posádkou i termín, ve kterém poplave. „Ale na podrobnosti, co mě tam přesně čeká, se raději nikoho neptám. Mám radši, když nevím, do čeho jdu,“ přiznává.

Svému velkému snu už ale uzpůsobila přípravu. „Po desetikilometrovém závodu si jdu hned zaplavat třeba ještě pětikilometrový, abych byla v zápřahu,“ řekla Právu Markéta Pechová.

La Manche by ráda přeplavala v čase do deseti hodin. „Aby mi tam nebyla zima,“ přeje si a potvrzuje, že chladné vody se obává.

Foto: Michael Polák, Právo

Markéta Pechová

Původně dokonce plánovala, že kvůli odolnosti vůči chladu i ztloustne. „Ale vůbec mi to nejde, i když jím hodně,“ diví se. A tak místo zvyšování váhy raději naplánovala soustředění v chladné vodě.

Přeplavání slavného kanálu La Manche není levná záležitost. „Všechna příprava, soustředění a samotný pokus vyjdou zhruba na 350 tisíc korun. To je opravdu dost,“ říká plavkyně. Něco sama našetřila, něco přidali sponzoři, ale do potřebné částky stále ještě dost chybí.

I proto její přátelé z Liberce-Vratislavic, kde plavkyně teď žije, pro ni o uplynulém víkendu uspořádali charitativní akci Jiskra pro Markétu. Bez nároku na honorář na ní vystoupilo několik hudebních kapel a odehrál se i benefiční fotbalový zápas, ke kterému dorazil tým složený ze sportovních i kulturních celebrit.

„Markéta je neobyčejně statečná a cílevědomá a my jsme jí chtěli trochu pomoct,“ doplnila za organizátory z TJ Jiskra Vratislavice nad Nisou Kateřina Hladíková.

Za splněním svého snu se Markéta Pechová vydá příští rok 18. srpna. „Bude to pro mě vyvrcholení sportovní činnosti, pak už nebudu v tréninku tolik dřít,“ říká.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám