Hlavní obsah

Kropicí vozy vyjdou Prahu na 860 tisíc denně, lidé si ale sprchu užívají

Novinky, Kristýna Léblová, jdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Když rtuť teploměru stoupne nad 30 stupňů, vyjíždí do měst kropicí vozy. S úterním dopolednem v Praze letos vyrazily už po třiadvacáté. Za celý minulý rok přitom byly do služby povolány Technickou správou komunikací (TSK) „jen“ šestnáctkrát. Z hygienických důvodů kropicí auta používají pitnou vodu a den jejich práce vyjde na necelých 900 tisíc.

Prahu sužují vedra. Sprchou z kropícího vozu nikdo nepohrdne Video: Novinky

 
Článek

Podle mluvčí TSK Barbory Liškové vozy do ulic vyjíždějí zpravidla kolem jedenácté hodiny a končí kolem šesté či sedmé večer. Kropí se v případech, kdy teploty překročí tři dny po sobě dvacet pět stupňů. Během současné vlny veder, kdy se rtuť drží přes den vysoko nad třiceti stupni, jsou proto vozy v metropoli na denním pořádku.

Nejde přitom jen o vedra, TSK se kropením snaží také snižovat prašnost ve městě a bojovat s přízemním ozónem, který zhoršuje smogovou situaci. Jeden den kropení přitom podle mluvčí vyjde na 860 tisíc korun. A letos už vozy během 23 výjezdů dohromady najezdily bezmála 12 tisíc kilometrů.

Pitná voda

Městem v těchto dnech projíždí zhruba 20 kropicích vozů, které za den mohou dohromady spotřebovat až 660 kubíků vody. Tu čerpají z běžných hydrantů, a kromě vody na spláchnutí vozovky musí kropit pitnou vodou. „Je to proto, že vzniká aerosol, lidé ho dýchají a nemůžeme použít jinou vodu než pitnou,“ upřesnila Lišková s tím, že se čerpá pražská voda a město má prý vody dostatek.

Foto: Novinky

Voda, co splachuje silnici je technická, ale ta, co stříká na lidi do vzduchu, je pitná.

Jak vysvětlil Novinkám Zdeněk Beránek, řidič jednoho z oranžových kropicích vozů, do jedné kropicí nádrže se vejde až pět kubíků vody, a tu spotřebuje do hodiny. Lidé v ulicích podle něj kropení vítají, setkává se jen s pozitivními reakcemi. „Já jezdím Pražský hrad a tam je to úžasné. Když vylezou Nerudovou ulicí nahoru, je to pro ně obrovské osvěžení,“ řekl Beránek s úsměvem.

Reklama

Výběr článků

Načítám