Hlavní obsah

Česko čeká extrémně horký týden, ve středu bude 37 stupňů

V nadcházejícím týdnu budou v Česku panovat extrémní teploty vlivem velmi teplého proudění vzduchu od jihu. Očekávají se nejen tropické dny, ale i noci, kdy teploměry nebudou klesat pod 20 stupňů. Nejteplejším dnem by měla být středa, kdy budou teploty kulminovat před příchodem studené fronty na 37 stupních, řekla v pondělí Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Koupání na jezu v Dobřichovicích

Článek

„Nebude sice pokořen rekord počtu 13 tropických dnů v řadě za sebou, který byl zaznamenán v roce 2015, i tak nás ale čeká velmi zátěžový týden. Je třeba hodně pít a nezdržovat se na přímém slunečním záření,“ upozornila Honsová.

V pondělí ráno je na západě republiky ještě oblačno, západně od Prahy byly i slabé přeháňky, ty ale budou ustávat. Přes den bude jasno až polojasno, v Jeseníkách a v Beskydech se ojediněle objeví přeháňky nebo bouřky. Teplotní maxima vystoupí na 30 až 34 stupňů.

Úterní ráno bude velmi teplé s hodnotami mezi 20 a 16 stupni, vyloučena tak není tropická noc. Denní maxima vyšplhají na 32 až 36 stupňů. Mělo by být jasno nebo polojasno. Odpoledne se při přechodně zvětšené oblačnosti mohou vyskytnout přeháňky nebo bouřky, ale to se opět týká hlavně horských oblastí.

Teplotní vrchol nastane ve středu. Ráno rtuť teploměru neklesne pod 21 až 17 stupňů, odpoledne vystoupí na 33 až 37 stupňů. Bude znovu jasno nebo skoro jasno. „A opět tam musíme přidat tu formulku, že se ojediněle mohou při přechodně zvětšené oblačnosti objevit přeháňky nebo bouřky,“ upřesnila Honsová.

Lepkavý čtvrtek

Změna přijde ve čtvrtek, kdy po teplém ránu mezi 21 a 17 stupni a dopoledním polojasnu začne postupně od západu přibývat oblačnosti s deštěm, přeháňkami a silnými bouřkami, které vpadnou do vlhkého tropického vzduchu. Čeká nás tedy typická tropická „prádelna“. „Američané tomu říkají sticky day neboli lepkavý den,“ připomněla Honsová. Ochlazení nebude nijak dramatické, v Čechách nejvyšší teploty vystoupí na 28 až 32 stupňů, na Moravě a ve Slezsku ještě až na 35.

Malé osvěžení by mělo přijít v pátek, kdy bude oblačno až polojasno, zpočátku ještě s přeháňkami, na Moravě a ve Slezsku s bouřkami. „Srážky ale budou ustávat, protože se u nás začne rozšiřovat oblast vysokého tlaku,“ uvedla Honsová. Ráno teploty klesnou na 19 až 15 stupňů, odpoledne vystoupí na 24 až 28.

Víkend bude opět slunečný, bude jasno nebo polojasno, ojedinělé přeháňky nebo bouřky se vyskytnou při přechodně zvětšené oblačnosti. Ranní teploty budou po oba víkendové dny klesat na 18 až 14 stupňů. Maxima se v sobotu dostanou na 26 až 30, v neděli pak na 27 až 31.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám