Hlavní obsah

Kolik je v ČR cizinců a kolik migrantů míří do Evropy? Vnitro začíná s pravidelnými reporty

Ministerstvo vnitra začne vydávat pravidelné čtvrtletní zprávy o migraci. Mají přinášet informace o migraci v České republice i v Evropě. Resort o tom informoval v pondělí na svém webu, kde také hned publikoval aktuální čísla.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj nelegální migrace na hlavních migračních trasách

Článek

„Tato souhrnná zpráva bude obsahovat informace o vývoji v oblasti legální migrace, mezinárodní ochrany a nelegální migrace na území ČR a vývoji na hlavních migračních trasách do Evropy. Informace jsou doplněné o základní statistické údaje,“ uvedl resort.

Zároveň ministerstvo konstatovalo, že „situace v České republice je v současné době stabilní, zvyšují se zejména počty cizinců, kteří do ČR přicházejí pracovat“, a že počty nelegálních migrantů na trasách do Evropy „klesly na úroveň roku 2012, tedy na období před migrační krizí“.

Ve zprávě se lze třeba dočíst, že ve druhém čtvrtletí 2018 bylo na území České republiky zadrženo celkem 1162 nelegálních migrantů (od začátku roku 2376). „Na nelegální migraci se podíleli státní příslušníci 83 států, z toho nejvíce občané Ukrajiny (342), Moldavska (125), Ruska (85) a Vietnamu (78),“ uvedlo vnitro.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj nelegální migrace v České republice

Z lidí, kteří byli zadrženi při přechodu přes České území - celkem šlo od začátku roku o 124 případů, za druhé čtvrtletí o 18 případů -, to byli nejčastěji občané Iráku (69), Nigérie (15), Sýrie (10), Íránu (7) a Ruska (3).

Legálně pobývalo podle zprávy na českém území asi půl miliónu lidí, nejvíce Ukrajinci, dále Slováci a pak Vietnamci.

Migrace do Evropy klesá kromě Španělska

Co se týká Evropy, registruje zpráva celkové opadnutí migračního proudu oproti minulým letům, ale také nárůst počtu migrantů ve druhém čtvrtletí proti zimním měsícům. V případě Španělska jde i o nárůst oproti minulému roku, resort mluví o „výrazně vzestupné tendenci“ nelegální migrace.

Foto: IOM a UNHCR

„Přes Středozemní moře přicestovalo nelegálně do Španělska od počátku tohoto roku již více než dvakrát tolik osob než v první polovině roku 2017,“ uvedlo vnitro s tím, že celkem k 30. červnu dorazilo do Španělska přes Středozemní moře, Atlantický oceán a španělské enklávy v Africe 17 781 migrantů, z toho 14 532 po moři a 2355 po souši.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám