Hlavní obsah

Plánovaný schodek nic neznamená, tvrdí Babiš, důležitý je výsledek

• Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš (ANO) odmítl kritiku plánovaného 50miliardového schodku rozpočtu. Důležitější než plán, je podle něj konečný účet hospodaření státu, které může skončit i v plusu. Babiš to řekl po jednání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Andrej Babiš s ministryní financí Alenou Schillerovou (oba ANO)

Článek

„Je potřeba hodnotit rozpočet, jak dopadne,” uvedl Babiš na úvod. Schodkový rozpočet v období růstu ekonomiky kritizoval i prezident.

„To je plán a podstatná je skutečnost,” dodal premiér a přiznal, že zásadní vliv na výsledek hospodaření bude mít čerpání dotací z fondů Evropské unie.

Babiš konstatoval, že koncem pracovního týdne byl rozpočet v přebytku ve výši 4,4 miliardy korun.

Schillerová doplnila, že vláda na investice plánuje z národních zdrojů zhruba 80 miliard korun, které mají jít zejména na dopravní infrastrukturu. Jde podle ní o nejvyšší částku za posledních 10 let.

Babiš se podle svých slov hodlá zaměřit na úspory v jednotlivých rozpočtech ministerstev a na finance plynoucí do neziskových organizací v rámci ministerstva školství a ministerstva práce. Oba resorty podle něj mají v tomto ohledu „velké rezervy”.

Platy by měly růst méně

Babiš se prý s prezidentem shodl, že růst platů ve veřejné sféře o 10 procent, který navrhují odbory, je neadekvátní. Vláda navrhne růst o šest procent.

Namísto plošného zvyšování platů by se podle Babiš měly zvyšovat mzdy zejména ve školství, v sociální oblasti a v kultuře.

Anketa

Je adekvátní plánovat v době ekonomického růstu schodkový rozpočet?
Ano
7,1 %
Ne, měl by být plánován jako vyrovnaný či přebytkový
92,9 %
Celkem hlasovalo 14 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám