Hlavní obsah

Ředitel středočeské záchranné služby rezignoval kvůli kauze Rath

• Aktualizováno

Ředitel středočeské záchranné služby Martin Houdek v pátek rezignoval. Důvodem je druhá větev korupční kauzy bývalého hejtmana za ČSSD Davida Ratha, v níž je ředitel záchranky mezi obžalovanými. Houdek vinu odmítá a své jméno chce očistit, uvedla Helena Frintová z krajského úřadu.

Foto: ZZS Středočeského kraje

Středočeská záchranná služba. Ilustrační foto.

Článek

K odstoupení ředitele vyzval minulý týden krajský radní pro zdravotnictví Robert Bezděk (ANO), podporu mu naopak vyjádřily odbory. Houdek původně rezignaci odmítal.

Houdek podle Frintové zaslal hejtmance Jaroslavě Pokorné Jermanové (ANO) písemnou rezignaci a v pondělí se s jeho rozhodnutím seznámí krajští radní. „Nechci středočeskou záchrannou službu a vedení kraje vystavovat mediálnímu tlaku, protože se jedná o velmi sledovanou kauzu ,David Rath‘. Jsem přesvědčen o své nevině a o tom, že očistím své jméno,“ uvedl Houdek v tiskové zprávě. Dodal, že mu nikdy nebylo vytknuto žádné manažerské pochybení.

Respektovaný manažer

Podle Bezděka je Houdek respektovaný a uznávaný manažer, pod jehož vedením krajská záchranná služba fungovala velmi dobře. Popřál mu, aby se mu podařilo očistit a vrátil se do vedení organizace. Předseda odborů středočeských záchranářů Jiří Havlovic věří, že Houdkova kauza bude mít šťastný konec. „Spolu s panem radním Bezděkem jsme se shodli na potřebě zachovat kontinuitu a sociální smír ve středočeské záchrance,“ uvedl.

Druhá větev kauzy se týká manipulace veřejných zakázek Středočeského kraje a krajských nemocnic, konkrétně rekonstrukcí či výstavby pavilónů nemocnic v Kladně, Mladé Boleslavi a v Kolíně a dodávky sanitek pro středočeskou záchranku. Celkem šlo o zakázky za více než 700 miliónů korun. Obžalovaní v druhé části korupční kauzy podle vyšetřovatelů požadovali úplatky za 66,4 miliónu korun, z toho údajně převzali 3,4 miliónu Kč.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám