Hlavní obsah

ANO na poslední chvíli škrtlo čtyři lidi z pražské kandidátky

Novinky, Renáta Bohuslavová

Andrej Babiš a vedení hnutí ANO na poslední chvíli škrtá v kandidátce do voleb do pražského magistrátu. Poté, co byl z pozice lídra sesazen Patrik Nacher, by podle informací Novinek měli být odstraněni současní radní Karel Grabein Procházka a Eva Kislingerová, předseda zastupitelského klubu ANO v Praze Michal Hašek a bývalý poslanec za ANO Matěj Fichtner.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš s Evou Kislingerovou (vlevo) a Adrianou Krnáčovou

Článek

Novinkám tyto informace potvrdili čtyři na sobě nezávislé zdroje, které si přály nebýt jmenovány.

Současný radní pro správu majetku a majetkové podíly Karel Grabein Procházka měl být vysoko, na 4. místě, nynější náměstkyně Adriany Krnáčové pro oblast financí Eva Kislingerová měla být na 19. místě a předseda zastupitelského klubu ANO na 20. místě, Matěj Fichtner se měl pohybovat v polovině druhé desítky.

Pokračují tak změny, o kterých Novinky informovaly minulý týden. V čele kandidátky došlo ke změně a na postu lídra vystřídal Patrika Nachera multimilionář Petr Stuchlík. [celá zpráva]

Na kandidátce by se naopak měli objevit dva další radní za ANO, pro zdravotnictví a bydlení Radek Lacko a radní pro oblast bezpečnosti Libor Hadrava. Místo by měla získat i manažerka a dlouholetá finanční poradkyně Marta Gellová se zkušenostmi z Bruselu i ministerstev financí a práce a sociálních věcí.

Fichtner: Nemám konzistentní informace

Kolem celé kandidátky panuje řada nejasností a ani sami kandidáti nevědí, jestli skutečně vyškrtnuti byli. „Žádnou konzistentní informaci nemám. Mám pouze ústní sdělení, ale to v tak důležité věci, jako je sestavování pražské kandidátky, nepovažuji za dostatečné,” řekl Novinkám Fichtner.

Ostatní tři nechtěli změny na kandidátce před tím, než budou známé oficiální výsledky, komentovat.

Kandidátky schvaluje výkonný výbor strany. Všechny kromě té pražské byly schváleny již před čtrnácti dny. Tu pražskou by měl výbor potvrdit korespondenčně. Členům měla být kandidátka odeslána ve čtvrtek odpoledne a výsledky by měly být známé nejdříve v pátek a nejpozději v neděli.

Změny zřejmě iniciují mediální poradci

Proč přesně Andrej Babiš a vedení strany na poslední chvíli do kandidátek zasahuje, není zcela jasné. Z pražské organizace ANO zní, že důvodem je neúspěch současné reprezentace, která Prahu vede, a Babiš a lidé kolem něj chtějí změnu.

Změny navíc podle jiného ze zdrojů neiniciuje sám Babiš, ale jeho mediální poradci Petr Topinka, Alexander Braun a Marek Prchal. Ti si měli nechat udělat například průzkum, podle kterého Pražané v čele hlavního města chtějí manažera, a ne politika. I to měl být jeden z důvodů, proč Nacher, který je také poslanec a současně pražský zastupitel, bude nakonec dvojkou na kandidátce. Trojku má bývalý ministr financí Ivan Pilný. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám