Hlavní obsah

Hlavní problémy Česka? Přibývající exekuce a nedostupné bydlení, tvrdí analýza

Novinky, jas

Nejpalčivějšími problémy české společnosti jsou neustále rostoucí počet exekucí, kterých loni bylo 863 tisíc, a zhoršující se dostupnost bydlení. Plyne to z Národní zprávy české koalice Social Watch, která byla v pátek zveřejněna.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

„Česká společnost je rozdělená. Liberální politická pravice, která v podstatě od převratu v roce 1989 určovala veřejný diskurs, pokračuje v opakování toho, že žijeme v nejlepších možných časech. Zapomíná, že velká část společnosti přechodem k tržní ekonomice příliš nezískala, ale naopak v jistém smyslu ztratila,” připomněli autoři analýzy.

Počet exekucí loni narostl o další 3,4 procenta. Exekuci čelí i šest tisíc dětí a mladistvých a přes 120 tisíc lidí důchodového věku, kterým nezbývá než žít z nezabavitelného minima, které stanoví zákon.

Nedostupné bydlení

Rostoucí ceny nemovitostí i zvyšující se nájmy zhoršují dostupnost bydlení. Oproti roku 2010 se v České republice podle Social Watch zvýšilo nájemné v průměru o 21 procent.

„Nedostatek bytů přispívá k obchodu s chudobou, který veřejná správa není schopna řešit a politici ho ignorují s neustálým poukazováním na potřebu volného trhu,” připomíná analýza, která poukazuje i na přetrvávající etnickou diskriminaci a předražování bydlení pro některé skupiny.

Ženy stále berou menší platy

Situace se nelepší ani v rovnosti odměňování žen a mužů. Ženy loni pobíraly plat, který byl v průměru o 21,8 procenta nižší než muži na srovnatelné pozici. „V rámci Evropské unie je ČR na předposledním místě,” připomínají autoři s tím, že v celosvětovém hodnocení se ČR mezi 144 zeměmi umístila na 88 místě.

Analýza si všímá i ekonomické konjunktury a s ní související nízké nezaměstnanosti, stejně tak legislativních změn, které mohou mít dopad na životní prostředí.

Mezinárodní síť Social Watch působí v 96 zemích a sdružuje několik set organizací. Každoročně vydává zprávy, v nichž hodnotí pokrok a nedostatky v boji proti chudobě a za rovnost mužů a žen. Od roku 2015, kdy OSN přijala Cíle udržitelného rozvoje, se Social Watch soustředí také na monitoring závazků vedoucích k naplnění těchto cílů, připomněla ČTK.

Reklama

Výběr článků

Načítám