Hlavní obsah

Parkanová uspěla se stížností na pokutu za zveřejnění protokolů

Bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová uspěla s kasační stížností proti pokutě za zveřejnění výpovědí a osobních údajů svědků v kauze letounů CASA. Po zásahu Nejvyššího správního soudu (NSS) se musí pokutou znovu zabývat předsedkyně Úřadu pro ochranu osobních údajů Ivana Janů, zjistila ČTK z úřední desky. Odůvodnění zatím NSS nezveřejnil, na zpracování plného znění má měsíční lhůtu, většinou ho zpřístupní dříve.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vlasta Parkanová (archivní foto)

Článek

Úřad v říjnu 2013 uložil Parkanové pokutu 16 tisíc korun, což posléze potvrdilo tehdejší vedení úřadu a následně i Městský soud v Praze. NSS zrušil verdikt městského soudu a rozhodnutí vedení úřadu. V platnosti zůstalo prvostupňové úřední rozhodnutí.

Někdejší politička kvůli letounům CASA dlouhodobě čelí obvinění ze zneužití pravomoci a porušení povinnosti při správě cizího majetku. V roce 2013 zpřístupnila na svém webu záznamy výpovědi svědků, například bývalého premiéra Petra Nečase nebo exministra financí Miroslava Kalouska. Její advokát Tomáš Sokol v minulosti uvedl, že vzhledem k rozsáhlé medializaci kauzy i k délce trvání trestního řízení nenašla Parkanová jiný možný způsob obrany proti obviněním.

Porušení mlčenlivosti o osobních údajích 

Podle informací dříve zveřejněných úřadem šlo o kopie protokolů z výslechů 37 svědků a jednoho obviněného. Protokoly obsahovaly jména, příjmení a celé znění výpovědí. Parkanová tak podle úřadu porušila povinnost zachovávat mlčenlivost o osobních údajích.

„I když soud může chápat důvody, které vedly žalobkyni (Parkanovou) ke zveřejnění údajů, které získala v rámci trestního řízení vedeného proti ní, se zveřejněním nemůže souhlasit s ohledem na skutečnost, že jím dochází k porušení práva na soukromí těchto osob,” uvedl v roce 2016 soudce Jiří Tichý z pražského městského soudu.

O nákupu čtyř transportních letadel za více než 3,5 miliardy korun rozhodla druhá Topolánkova vláda v dubnu 2009 - tedy v době, kdy už byla v demisi. Obžaloba tvrdí, že Parkanová s někdejším podřízeným Jiřím Staňkem způsobili státu nezjištěním přiměřenosti ceny škodu 819 miliónů korun. Oba vinu popírají.

Za zneužití pravomoci a porušení povinnosti při správě cizího majetku hrozí oběma obžalovaným až desetileté vězení. Obžalobu řeší Obvodní soud pro Prahu 6.

Reklama

Výběr článků

Načítám