Hlavní obsah

Pražské stavební předpisy se změní, požadavek na oslunění bytu zmizí

– Praha

Požadavek na oslunění bytu zmizí z Pražských stavebních předpisů (PSP). V úterý o tom rozhodla rada města, která schválila novelizaci normy. Pro hlasovali radní za ANO a náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD). Strana zelených, která je spolu s lidovci a STAN součástí Trojkoalice, s úpravou nesouhlasí a hodlá se obrátit na Evropskou komisi, která musí úpravu notifikovat.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo a ČTK

Zleva náměstci primátorky Petr Dolínek a Petra Kolínská a primátorka Adriana Krnáčová

Článek

PSP platí od 1. srpna 2016 a jako prováděcí předpis ke stavebnímu zákonu definují požadavky na využívání území a technické požadavky na stavby v metropoli. Podle městského Institutu plánování a rozvoje byl předpis o oslunění absurdní a architekti museli navrhovat domy roztodivných tvarů, aby normu splnili.

Zrušený požadavek uváděl, že do bytu musí od 1. března dopadat přímé sluneční paprsky na třetinu podlahové plochy po dobu 90 minut. Kritici tvrdili, že developeři kvůli tomu raději staví kancelářské prostory.

„Jsem ráda, že jsem schválili novelizaci v původní podobě,” uvedla primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Šlo podle ní o přežitou normu brzdící bytovou výstavbu v metropoli, která se potýká s nedostatkem bytů.

Znění novely kritizovali zelení, podle kterých umožní, aby se přímo vedle domů zejména na sídlištích stavěly nové objekty, které je zastíní. „Další postup budeme konzultovat s právníky,” uvedla náměstkyně primátorky Petra Kolínská (Zelení/Trojkoalice), která stejně jako zbytek radních Trojkoalice pro návrh nehlasovala.

Hrozí podle ní riziko, že se příprava staveb naopak prodlouží, protože se zvýší počet odvolání od lidí, kteří byli dosud normou chráněni. Novelu musí nyní kodifikovat Evropská komise, na kterou se Zelení se svými námitkami obrátí.

Krnáčová kritiku odmítla. „Novelizované PSP budou mít zcela jistě pozitivní dopad na pražskou stavební výstavbu,” uvedla. Podle Dolínka pro novelu mluví názor tvůrců PSP a podobnou úpravu mají jiná města v republice. „Tento krok opravdu není o tom, že si někdo může tři metry před vaším domem postavit jiný dům,” uvedl.

Místo oslunění bude denní osvětlení

Oslunění bytu nahradí rozšířený předpis o denním osvětlení, podle kterého musí mít všechny pobytové místnosti okna. Podle novely nesmí být součet ploch všech oken menší než desetina podlahové plochy místnosti. Návrh doplnil požadavek dostatečného odstupu budov od sebe.

Stavební předpisy pro Prahu začaly vznikat za primátora Tomáše Hudečka (nestraník, dříve TOP 09). Znění předpisů vyvolalo řadu sporů, mimo jiné v pražské koalici ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN). Po sporech jejich přípravu Krnáčová odebrala z kompetence svému tehdejšímu náměstkovi Matěji Stropnickému (SZ/Trojkoalice) a předložila k projednání novou verzi. Primátorčinu novelu nakonec notifikovala Evropská komise.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám