Hlavní obsah

Chlapci imunní proti HPV? Jen mýtus, nechte je očkovat, burcují lékaři

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Papilomavirus nebo také HPV virus, který způsobuje několik druhů zhoubných nádorů, by mohl být zcela vymýcen ze světa. K tomu by ale byla potřeba větší proočkovanost, a to zejména u chlapců. Na brífinku to ve čtvrtek sdělila předsedkyně zdravotního výboru Sněmovny, lékařka Věra Adámková (ANO).

Foto: Phil Noble, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Současná vakcína je podle ní dokonalou prevencí proti viru, který je odpovědný i za některé nádory konečníku, tlustého střeva či ústní dutiny nebo za rakovinu děložního čípku.

„Je to revoluční informace, máme v rukou prevenci proti některým druhům zhoubných nádorů,“ řekla Adámková.

Společnost se domnívá, že chlapci jsou imunní, což není pravda
Věra Adámková

Dívky od třinácti do čtrnácti let mají vakcínu proti papilomaviru plně hrazenou, od letošního ledna je možné očkovat i třináctileté chlapce. Ti o to ale nemají zájem.

„Společnost se domnívá, že chlapci jsou imunní, což ale není pravda,“ konstatovala Adámková. Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek řekl, že každoročně je u nás diagnostikováno 2500 nových nádorových onemocnění, která mohou mít souvislost s papilomaviry. „V současnosti takovou nemocí trpí zhruba 27 tisíc občanů, přičemž třicet procent z nich jsou muži,“ řekl Dušek.

Některé typy rakovin podle něj začínají u nízkých věkových kategorií. „Počty nemocných od 35 let věku rostou, očkování tomu může zcela zabránit,“ uvedl Dušek.

Nejhorší je Praha

V ČR se podle něj nechá oproti HPV virům očkovat 62 až 65 procent lidí a mezi kraji jsou velké rozdíly.

Zatímco nejlepší proočkovanost je podle něj v krajích Moravskoslezském, Libereckém a Olomouckém, nejhůře jsou na tom Zlínský kraj, Jihomoravský a Praha. „V Praze je proočkovanost rekordně nejnižší,“ řekl Dušek.

Úmrtnost na rakovinu děložního čípku je v ČR zhruba 40 procent. „Pokles úmrtí bude teprve tehdy, až proočkujeme 80 procent populace,“ uvedl poslanec ODS a gynekolog Bohuslav Svoboda.

Reklama

Výběr článků

Načítám