Hlavní obsah

Úpadek pravice i výhoda pro vládu, vzpomínají politici na opoziční smlouvu

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uběhlo přesně dvacet let od podepsání opoziční smlouvy mezi ČSSD a ODS. Jak tehdejší situaci nyní vnímají současní politici? Premiér Andrej Babiš (ANO) například zdůraznil, že smlouva přinesla výhody jednobarevné vlády. Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil zase konstatoval, že to poškodilo českou pravici.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Miloš Zeman (vlevo) a Václav Klaus na tiskové konferenci k opoziční smlouvě

Článek

Premiér Babiš (ANO) pondělní datum nijak neprožívá. „To, že je výročí, nevím. Ale v každém případě výhoda opoziční smlouvy byla, že byla jednobarevná vláda pana premiéra Zemana,” okomentoval hojně kritizovanou dohodu Babiš.

„My jsme si výhody jednobarevné vlády užili 195 dní a bylo to velmi úspěšné období, i když to nikdo nechce uznat. Koaliční jednání je vždy komplikované, ale závisí na lidech,“ řekl Novinkám Babiš.

Jako velký zásah do mladé demokracie vnímá opoziční smlouvu lídr KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. „Cynické rozparcelování moci a potlačení menších stran je patrné dodnes, například v nespravedlivém volebním zákonu,” konstatoval Bělobrádek.

Předseda TOP 09 a europoslanec Pospíšil zdůraznil, že v době podepsání opoziční smlouvy nezastával žádnou veřejnou funkci. „Takže jsem to vnímal jako volič pravice, který byl tímto rozhodnutím zklamán,“ podotkl.

Koaliční smlouva podle něj výrazně poškodila pravici v Česku. „Pro samotnou zemi to sice bylo období politické stability, ale výrazné změny, třeba řešení důchodové reformy nebo justiční reformy, tak bohužel neproběhly,“ zhodnotil Pospíšil.

Gazdík: Výsledky sklízíme ještě teď 

Šéf SPD Tomio Okamura Novinkám napsal, že na tu dobu vzpomíná rád. „Byli jsme o dvacet let mladší a plní optimismu. I když vím, že mnoho věcí se pokazilo,“ konstatoval. „Opoziční smlouva byla dohoda dvou parlamentních stran, přičemž s odstupem času spíše než tuto smlouvu považuji za obrovský problém tehdejší doby rozkradení republiky divokou privatizací a trafikami ve státní správě. Na tom se bez rozdílu podílely všechny tehdejší partaje,“ kritizoval Okamura.

Podle předsedy hnutí STAN Petra Gazdíka nyní stále ještě sklízíme výsledky opoziční smlouvy. Jako příklad uvedl rozvrat politického systému, setření rozdílu mezi vládou a opozicí či klientelismus. „A také neustálé doufání, že se objeví něco nového, čistého, nějaký spasitel politiky. A pocit, že správa věcí veřejných se nás netýká a nemusíme se o ně starat,“ míní Gazdík.

Opoziční smlouvu, přesně Smlouvu o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice, podepsali 9. července 1998 tehdejší předsedové ODS a ČSSD Václav Klaus a Miloš Zeman. Šlo o vyústění situace po červnových předčasných volbách, které ovlivnilo tuzemskou politickou scénu na řadu let. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám