Hlavní obsah

Klaus: Opoziční smlouva by byla dobrá i dnes, za její démonizaci může Havel a spol.

Praha

Bývalý prezident Václav Klaus, který přesně před 20 lety coby předseda ODS podepsal s tehdejším šéfem ČSSD Milošem Zemanem tzv. opoziční smlouvu, v pondělí prohlásil, že šlo o pozitivní řešení, které ukončilo patovou situaci. Tehdejší prezident Václav Havel s představiteli menších stran podle něj tento krok démonizovali, ačkoli dříve jim podobné uspořádání nevadilo, tvrdí Klaus v prohlášení k pondělnímu výročí podpisu smlouvy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý prezident Václav Klaus

Článek

Opoziční smlouva uzavřená mezi ODS a ČSSD po volbách 1998 podle Klause nebyla novinkou, ve skutečnosti prý byla opoziční smlouvou číslo dvě. „Zcela přesně kopírovala uspořádání, které bylo po volbách v roce 1996 zrealizováno pod patronátem Václava Havla. Koalice ODS, lidovců a ODA tehdy neměla ve Sněmovně potřebnou většinu a vládnout jí díky této dohodě umožnila opoziční ČSSD. Byla to tedy opoziční smlouva č. 1,“ prohlásil Klaus.

„Démonizace opoziční smlouvy č. 2 z roku 1998 má přitom zřetelného původce. Jsou to ti, kdo o rok dříve svrhli svou vlastní koaliční vládu (Václav Havel, lidovci, ODA a Unie svobody) v naději, že v příštím uspořádání budou držet hlavní podíl na vládnutí. To se nestalo, a tak tyto síly, které u voličů neměly dostatečnou podporu (i když v médiích měly velkou převahu), nenávistně zaútočily na stejné uspořádání, díky kterému přitom byly v letech 1996 až 1997 samy u moci,“ napsal Klaus.

Volby v roce 1996 skončily vítězstvím ODS s mírným náskokem před druhou ČSSD. Ta umožnila dosavadní koalici ODS, KDU-ČSL a ODA vládnout, přestože tyto strany měly ve Sněmovně dohromady jen 99 křesel. Sociální demokracie za to dostala křeslo šéfa Sněmovny pro svého předsedu Zemana.
Po předčasných volbách v roce 1998 se situace obrátila. Druhá ODS, od které se odštěpila Unie svobody, se zavázala, že bude respektovat právo ČSSD coby vítěze voleb sestavit vládu a její poslanci se nezúčastní hlasování o vyslovení důvěry. Předsedou Sněmovny se stal Klaus.

Podobně racionální řešení dnes chybí, míní Klaus

„Současná nekonečná beznaděj na naší politické scéně by měla být varovným mementem,“ vyjadřuje se Klaus k přítomnosti. „Je potvrzením mimořádného pozitiva tehdejšího řešení, které vyvedlo zemi z nepříjemné politické situace, v níž se nacházela po patovém výsledku voleb. Naši dnešní politici se však nedokázali – a někteří se bohužel ani nesnažili – na žádném racionálním řešení dohodnout,“ tvrdí Klaus.

V době, kdy menšinovou vládu ANO a ČSSD opřenou o podporu KSČM čeká ve středu hlasování o důvěře, hájí Klaus ideu menšinové vlády, kdy si opozice ponechá některé kontrolní pravomoci, jako racionální a systémové řešení situace, kdy vítěz voleb nemá většinu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám