Hlavní obsah

Úřad posvětil vrácení 50 miliónů na Čapí hnízdo

Právo, Radek Plavecký
Aktualizováno

Sporná dotace na vybudování rezidence Čapí hnízdo se vrátí do státního rozpočtu a rozpočtu Středočeského kraje. Výbor Regionální rady regionu soudržnosti Střední Čechy (ROP) ve čtvrtek dopoledne projednal a schválil dohodu o uspořádání vzájemných vztahů se společností Imoba z koncernu Agrofert, která dotaci ve výši 50 miliónů korun čerpala.

Foto: Milan Malíček, Právo

Farma Čapí hnízdo na Benešovsku.

Článek

„Peníze by měla společnost vrátit do pěti pracovních dnů po podpisu dohody,“ uvedl ředitel ROP Střední Čechy Kamil Munia. Kdy přesně obě strany dohodu podepíšou, zatím není zřejmé, ale Imoba s vrácením peněz podle jejího vyjádření souhlasí.

Tento postup uvítala i opozice. „Šlo o to, aby se peníze co nejrychleji vrátily do veřejných rozpočtů, tohle je nejefektivnější způsob,“ komentoval rozhodnutí rady jeden z jejích členů Věslav Michalik (STAN).

V podstatě bezúročná půjčka

K vrácení peněz úřad firmu vyzval na počátku května a dal jí limit do konce června. Pokud by to firma neudělala, hrozilo jí zahájení správního řízení, které by mělo formu daňové kontroly. Kdyby po něm bylo vrácení dotace nařízeno, musel by podle pravidel platných v době přidělení peněz příjemce zaplatit také penále ve výši sto procent částky.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová a ředitele ROP Střední Čechy Kamil Munia

„Pokud peníze teď vrátí, ze zákona to znamená, že nedošlo k porušení rozpočtové kázně,“ vysvětlil Michalik. To, že si firma v podstatě půjčila na deset let bezúročně 50 miliónů korun, se už řešit nebude.

Stíhání to nijak neovlivní

Na trestní stíhání Andreje Babiše (ANO) by nemělo mít vrácení peněz vliv.

Kvůli podezření z pokusu o dotační podvod v kauze Čapí hnízdo je stíháno sedm lidí. Je mezi nimi premiér Babiš i jeho manželka Monika Babišová, švagr Martin Herodes a Babišovy dvě dospělé děti. Babiš obvinění z podvodu opakovaně odmítá. Policie původně stíhala 11 lidí. Místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek a další tři z nich ale uspěli se stížností proti stíhání. [celá zpráva]

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se firma přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele. V létě 2008 získala padesátimiliónovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila pod Agrofert. Farmu Čapí hnízdo nyní vlastní společnost Imoba. Její zástupci podle ČTK uvedli, že vrácení peněz neznamená, že by připustili nějaké porušení dotačních pravidel.

Podle hejtmanky Středočeského kraje Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO), která je současně předsedkyní výboru regionální rady, je to vstřícný přístup firmy. V okamžiku vrácení peněz přijde do krajského rozpočtu něco málo přes 3 milióny korun,“ potvrdila Jermanová.

Kauza Čapí hnízdo
Je to farma s konferenčním centrem na Benešovsku, která vyrostla na místě bývalého statku a lihovaru. Práce na projektu začaly v roce 2006, areál byl otevřen v roce 2010.
V roce 2008 získal projekt s názvem „Multifunkční kongresový areál Čapí hnízdo“ 50miliónovou dotaci určenou na podporu malých a středních podniků. O dotaci žádala společnost Farma Čapí hnízdo, a. s., která měla akcie na majitele. Kdo byl jejím skutečným majitelem, není jasné.
Před získáním dotace a po uplynutí doby, kdy měla společnost v souladu s dotačními podmínkami udržovat projekt naživu, farma patřila pod Agrofert podnikatele Andreje Babiše. Ten se v dokumentu Matrix AB z roku 2015 k farmě hlásí jako ke svému nápadu.
Farma už v průběhu stavby přitahovala pozornost médií – pod Agrofertem by totiž na dotaci pro malé podniky nedosáhla. Tento zájem ještě vzrostl po Babišově vstupu do politiky v roce 2011 a po úspěchu jeho hnutí ANO ve volbách v roce 2013. Babiš odmítal, že by farmu v době, kdy měla být malým podnikem, vlastnil. Označoval se za „strategického partnera“.
K otázce skutečného vlastníka Babiš v průběhu času uváděl rozporuplné odpovědi, jako že neví, že farmu vlastní „nějací advokáti“, nebo že v době žádosti o dotaci ji vlastnily jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky.
Dotací pro farmu se zabýval Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF). Ze tří odstavců, které české úřady z jeho 50stránkové zprávy o Čapím hnízdě oficiálně zveřejnily, vyplývá, že našel jisté „nesrovnalosti“ a doporučil, aby farma nedostala peníze z eurofondů. Podle informací z médií je ve zprávě zmiňován trestný čin podvodu a poškozování zájmů Evropské unie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám