Hlavní obsah

Ústavní soud se zastal mechanika se zákazem řízení odsouzeného za popojíždění s auty po garážích

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústavní soud (ÚS) se ve čtvrtek zastal muže, který byl odsouzen pro přečin maření výkonu úředního rozhodnutí, když přes zákaz řízení usedal za volant, neboť coby automechanik popojížděl po areálu garáží. Případ se vrátí Obvodnímu soudu pro Prahu 5.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Jednání Ústavního soudu

Článek

Automechanik měl uložený zákaz řízení na 18 měsíců. Svou živnost provozoval v areálu garáží, kam vjezd zapovídá zákazová značka. S vozy, které mu přivezl jeho kolega, následně v areálu na několika metrech popojížděl.

„Obecné soudy dospěly ke shodnému závěru, že i na takové komunikaci, která je veřejně přístupná všem s výjimkou motorových vozidel, lze zákaz řízení motorových vozidel porušit,” konstatoval ÚS, přičemž tento názor odmítl. Mužovo jednání podle soudu „nedosahuje ani dolní hranice společenské škodlivosti”.

ÚS připomněl, že muž nepoužíval vozidla pro svou či cizí potřebu, ale pouze vykonával svou profesi automechanika, kterou zakázanou neměl a řidičské oprávnění k jejímu výkonu nepotřeboval.

Soudy jen sofistikovaně zdůvodnily nespravedlnost

Obecné soudy podle verdiktu ÚS neaplikovaly zásadu subsidiarity trestní represe. Ta stanoví, že trestní právo se má používat v případě, že jiné prostředky nepřicházejí v úvahu či jsou neúčinné.

Nepřihlédly ani ke specifikům daného případu a místo toho sofistikovaně zdůvodnily zjevnou nespravedlnost.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám