Hlavní obsah

Okamurova SPD dostala pokutu 100 tisíc od úřadu, který hlídá hospodaření stran

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pokutu ve výši 100 tisíc korun udělil Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran hnutí SPD Tomia Okamury kvůli čtyřem přestupkům. Všechny souvisely s volební kampaní do loňských sněmovních voleb a do lednových doplňovacích voleb do Senátu.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda SPD Tomio Okamura.

Článek

Úřad to uvedl v tiskové zprávě na svých webových stránkách. Hnutí SPD vyloženě nejmenoval kvůli neveřejnému správnímu řízení. Že se jedná o Okamurovo hnutí, Novinkám potvrdil zdroj, který si nepřál být jmenován.

„První přestupek hnutí dle názoru úřadu spáchalo, když nejpozději tři dny před hlasováním v obou volbách nezveřejnilo údaje o bezúplatném plnění, které mu poskytla podnikající fyzická osoba tím, že ve prospěch strany agitovala na internetových stránkách obsahujících mimo jiné e-shop s propagačními předměty strany,“ uvedl úřad.

Druhým přestupkem je podle úřadu skutečnost, že údaje o tomto bezúplatném plnění nebyly uvedeny ve zprávě o financování kampaně z obou volebních klání.

Zbylé dva přestupky se týkají doplňovacích senátních voleb v trutnovském obvodě. „Hnutí je spáchalo, neboť nezveřejnilo v zákonné lhůtě, tedy do 90 dní od vyhlášení výsledků voleb, zprávu o financování kampaně a nezaslalo úřadu veškeré účetnictví týkající se kampaně,“ stojí v tiskové zprávě.

Novinky požádaly vedení SPD o reakci. Mluvčí SPD Michaela Dolenská sdělila, že probíhající neveřejnou část správního řízení a nepravomocné rozhodnutí úřadu nebude SPD do skončení řízení jakkoliv komentovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám