Hlavní obsah

Zdravotníci se dohodli s pojišťovnami, dostanou 20 miliard navíc

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdravotnictví dostane v příštím roce 20 miliard korun navíc, nejvíc spolknou lůžková zařízení. V úterý to uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) na tiskovém brífinku při příležitosti ukončení dohodovacího řízení mezi poskytovateli zdravotních služeb a zdravotními pojišťovnami o tom, jak bude v příštím roce zdravotní péče hrazena.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch při jednání Poslanecké sněmovny.

Článek

Letošní dohodovací řízení bylo podle ministra specifické v tom, že mezi pojišťovnami a všemi čtrnácti segmenty došlo k dohodě. „Je to historický okamžik, který se doposud nestal,“ uvedl Vojtěch.

„Do českého zdravotnictví půjde na příští rok navíc 20 miliard, plus navýšení plateb za státní pojištěnce. Je to největší meziroční nárůst v historii,“ řekl Vojtěch. Celkově bude v příštím roce ve zdravotnictví 320 miliard.

„Navýšení pro jednotlivé segmenty je zhruba pět procent, jsou tam ale určité výjimky vynucené mandatorními náklady,“ uvedl ministr.

Například u stomatologů půjde jedna až dvě miliardy navíc na změnu financování úhrady zubních výplní. Přidáno dostanou i zdravotní sestry. Největší navýšení podle ministra čeká lůžkovou péči v nemocnicích, kam se přesune v příštím roce 13 miliard navíc.

„Je zde také otázka bonifikace domácí zdravotní péče, například na práci o víkendech či na péči o těžce nemocné pacienty,“ řekl ministr zdravotnictví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám