Hlavní obsah

Rozhádaná ČSSD začíná couvat: Zaorálek místo Pocheho?

• Aktualizováno
Novinky, Renáta Bohuslavová, Karolina Brodníčková

Ministrem zahraničí by se místo Miroslava Pocheho (ČSSD) mohl stát Lubomír Zaorálek. České televizi to řekl místopředseda strany Jiří Zimola. Zaorálek byl ministrem zahraničí v minulých čtyřech letech ve vládě Bohuslava Sobotky. Jméno Poche tak stranu dál štěpí. Zaorálek reagoval s tím, že na žádnou funkci neaspiruje.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident republiky Miloš Zeman jmenoval vládu Bohuslava Sobotky. Na archivním snímku z ledna roku 2014 Lubomír Zaorálek, ministr zahraničí.

Článek

„Opakovaně tvrdím, že soc. dem. má na každý post ministerstev, nejen zahraničí, ale třeba i kultury, práce a soc. věcí i zemědělství několik vhodných nominantů. A jedním z nich může být i Luboš Zaorálek, bývalý ministr zahraničí,” vysvětlil Novinkám svá slova pro ČT místopředseda strany Jiří Zimola.

„Neaspiruji na žádnou další funkci. Připadá mi, že dáváme hlavu do oprátky,” komentoval krátce pro Právo Zimolova slova poslanec a bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Zimola vs. Hamáček

Zimola dále doplnil, že nemá pocit, že by tímto svým vyjádřením byl v rozporu s oficiálním stanoviskem strany, usnesením předsednictva a předsedou strany Janem Hamáčkem, který opakovaně tvrdí, že stále platí usnesení předsednictva, které schválilo pět kandidátů ČSSD. „Pokud vím, hlasoval pro něj i Jiří Zimola,” reagoval na dotaz Práva Hamáček.

Zimola to jako spor v ČSSD nevnímá. „Myslíte, že se dostanu do sporu s panem předsedou tím, že řeknu, že na každý ministerský post je jistě více kandidátů? Myslím, že ne,” doplnil Zimola, který zároveň ale v úterý zveřejnil tweet, v němž uvedl, že jména nejsou finální.

„Svého času se hovořilo o dalších jménech. Vím, že pan předseda měl pravděpodobně i nějaký širší okruh případných nominantů. Nebudu ta jména jmenovat, protože bych tím vysílal možná polibky smrti,“ doplnil Zimola.

I tak dodal, že vyčká na výsledky páteční schůzky Miroslava Pocheho s Milošem Zemanem. „Není to o tom, že by se o něčem mělo jednat. Já respektuji to, že pan prezident se s panem Pochem setkají. Z mých úst nezní zpochybnění této nominace,” doplnil.

Poche je nepřijatelný pro Zemana, KSČM i Babiše

S nominací Miroslava Pocheho má problém jak prezident Miloš Zeman, tak premiér Andrej Babiš (ANO), tak komunisté, kteří by měli menšinovou vládu ČSSD a ANO tolerovat.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo

Předseda ČSSD Jan Hamáček (vpravo) a Miroslav Poche také z ČSSD

Babiš v neděli Pocheho Zemanovi nenavrhl, ačkoli mu předseda ČSSD Jan Hamáček jeho jméno společně s dalšími čtyřmi ministry předložil. „Představy pana Pocheho o migraci jsou v zásadním rozporu s mými představami. Proto nemohu pana Pocheho navrhnout,” uvedl Babiš o víkendu na Facebooku a vyzval Pocheho, aby se nominace vzdal. [celá zpráva]

S Pochem vyjádřili v neděli zásadní nesouhlas i komunisté. „Řekli jsme to panu Hamáčkovi už před tím, než bylo spuštěno referendum. Miroslav Poche je překážkou pro KSČM,” uvedl v neděli v České televizi předseda komunistů Vojtěch Filip a dodal, že v takovém případě by důvěru vládě při hlasování ve Sněmovně nevyjádřili.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Zimola

Miroslav Poche by měl za Zemanem do Lán dorazit v pátek a Jan Hamáček ještě v úterý dopoledne opakoval, že doufá, že se na schůzce problém, který s ním Zeman má, vyřeší. Ten ho oficiálně odmítá na post ministra zahraničí proto, že nesouhlasí s jeho údajně proimigračním postojem. [celá zpráva]

Komunisté k tomu navíc přidávají i jeho hlasování v Evropském parlamentu ve prospěch udělení sankcí na země, které nesouhlasí s přijetím kvót na rozdělení uprchlíků. Poche však podle dostupných informací takto nikdy nehlasoval. [celá zpráva]

ČSSD by ve vládě měla získat pět křesel. Kromě ministerstva zahraničí dále ministerstvo práce a sociálních věcí, kultury, vnitra a zemědělství.

Reklama

Výběr článků

Načítám