Hlavní obsah

Nový šéf pražské policie: Nejsem něčí figurka, s politiky se nescházím

Právo, Radim Vaculík

Nový ředitel pražské policie Jan Ptáček hodlá své angažmá ve vrcholné funkci pojmout čistě manažersky. Neplánuje, že by se zastával svých podřízených v jednotlivých kauzách, jelikož by musel znát každý spis, což podle něj při počtu řešených případů ani nelze. Kritiku, že je jen něčí figurkou, rázně odmítá. „S nikým se nescházím, nemám na to čas,” řekl pondělnímu Právu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nově jmenovaný šéf krajského ředitelství Praha Policie ČR Jan Ptáček při rozhovoru pro deník Právo

Článek

Váš předchůdce ve funkci Miloš Trojánek se opakovaně veřejně zastal svých podřízených včetně vyšetřovatele kauzy Čapí hnízdo Pavla Nevtípila, když na jejich adresu vysoce postavení politici v čele s premiérem A. Babišem útočili. Bavil jste se o tom s ním?

Tuto věc jsme neřešili. Já vnímám úlohu krajského ředitele jako manažera, který vytváří podmínky pro to, aby ředitelství fungovalo. V Praze je evidovaných zhruba padesát tisíc trestných činů, takže není v možnostech ředitele, aby do těch kauz zabředával.

U každé kauzy je dozorový státní zástupce, který hlídá správnost po procesní stránce. My zase máme systém vedoucích pracovníků, kteří dozorují nějakou taktickou stránku vyšetřování. Takže neplánuju, že se budu s těmi kauzami seznamovat, protože od toho jsou konkrétní lidi, pozice a instituce, které to zajišťují.

A s vyšetřovatelem Nevtípilem jste hovořil?

Nikdy jsem ho neviděl, možná někde v televizi.

Souhlasíte s předchozím ředitelem, že je potřeba podpořit podřízené, pokud jsou veřejně napadáni?

Tyto věci by měli podporovat ti, kteří o nich něco vědí. K tomu, abych mohl podpořit jakéhokoli vyšetřovatele, bych se musel nejdřív seznámit s tím spisem, abych řekl, že ano, pracuje správným směrem a ofenzívně. Ale já jsem se s tímto konkrétním spisem neseznamoval a ani to v budoucnu neplánuju. Svou pozici ředitele skutečně vnímám jako manažera, který se stará o to, aby ta organizace fungovala.

Jsou veřejné ataky vysokých státních činitelů vůči vyšetřujícím policistům v pořádku?

K těm útokům dochází i u jiných věcí, probíhají dennodenně, kdy lidé píší stížnosti, co policista udělal anebo neudělal. A nebylo by úplně spravedlivé, abych si vybíral, koho se zastanu a koho ne, a snažil se tím slíznout nějakou mediální smetanu.

Ale je jedno, jestli jde o ústavního činitele, či nikoli. V případě, kdyby došlo k nějakému útoku a bylo potřeba nějak na něj prohlášením reagovat, tak bych s tím asi přišel. Ale ta situace ještě nenastala a budu ji řešit individuálně, pokud nastane.

Za dva týdny ve funkci jste zaznamenal nějaké vnější či vnitřní snahy jakkoli vás ovlivňovat, tlačit na vás či podřízené a vyšetřovatele?

Určitě takové indicie nemám a myslím si, že by vám podřízení mohli potvrdit, že nemám snahu nahlížet do spisů a měnit nějaká řízení.

Určitě nejsem napojen na žádné politické či jiné skupiny. Nescházím se s nikým, neznám nikoho, nemám na to čas, mám dvě malé děti.

Ptám se proto, že odchodem ředitele Trojánka se hovořilo o tom, že skončila ochrana vyšetřovatele Nevtípila a jeho práce na kauze Čapí hnízdo. Rovněž se objevily spekulace, čí jste figura. Jestli jste byl do funkce někým z politické sféry cíleně dosazen?

Personální pravomoc nad obsazením tohoto místa má jen policejní prezident (Tomáš Tuhý), který si mě vybral na základě mé žádosti. Z toho usuzuju, že nejsem něčí figurka, ale podřízený, se kterým chce pracovat. A určitě nejsem napojen na žádné politické či jiné skupiny. Nescházím se s nikým, neznám nikoho, nemám na to čas, mám dvě malé děti.

Řešil jste váš nástup s někým z vysoce postavených politiků, například s premiérem Babišem či s někým z ANO?

Ne, nehovořil jsem s nikým a nejsem něčí figurka. Opakuji, že personální pravomoc má pouze policejní prezident.

Ve funkci jste od 1. června. Proč jste se vlastně rozhodl ucházet o tento post?

Sloužím u policie skoro 23 let. Začínal jsem na obvodním oddělení, pak jsem šel na kriminálku, pracoval jsem na Policejním prezidiu u náměstka, pak nějaký čas dělal zástupce ředitele kanceláře policejního prezidenta a od roku 2009 jsem byl ve středních Čechách.

Většinu času jsem tam působil jako náměstek ředitele pro vnější službu a zhruba rok a půl jsem to ředitelství vedl. Když jsem se pak dozvěděl, že bude v Praze volné místo, tak jsem to považoval za určitý impulz a novou energii, možnost posunout se na pomyslném žebříčku o kousek výše, po devíti letech na stejném místě. Je to pro mě určitě příležitost.

Praha je nejsledovanějším a nejrizikovějším místem v republice se sídlem většiny centrálních úřadů. Je bezpečná?

Pro mě je samozřejmě prioritou číslo jedna, aby Praha zůstala bezpečnou evropskou metropolí, jako tomu bylo doteď, a nic se na tom neměnilo, ale naopak zlepšovalo.

Dlouhodobým problémem pražské policie je nedostatek lidí, které doplňujete i pomocí služeb policistů z jiných krajů. Kolik vám chybí policistů?

K dnešnímu dni je to zhruba 640 lidí minus, což je deset procent celkového plánovaného početního stavu. Ten činí 6409. K tomu musíme připočítat lidi, kteří jsou v nějaké fázi základní odborné přípravy, v zálohách nebo na rodičovské a podobně.

Co s tím?

Je to složitá otázka, kterou neřeší jen policie, ale i jiné bezpečnostní sbory a v podstatě jakýkoli zaměstnavatel v ČR a možná i ve střední Evropě. Dnes je více nabídek než poptávek. Navíc bezpečnostní sbory mají ten problém, že se ucházejí o lidi ze stejného rybníčku.

Chtěl bych nastavit nějaký motivační program i pro stávající policisty v případě, že přivedou nového uchazeče. Bude potřeba vytvořit v zákoně o služebním poměru nový institut, něco jako stabilizační příplatek či něco podobného. Na jeho základě by měl policejní prezident možnost zvyšovat plat v místech, kde je policie v silné personální konkurenci a nedaří se jí nabírat nové lidi.

Podstav o víc než 600 lidí je hodně. Má to nějaký dopad na zajištění bezpečnosti Prahy?

Rozhodně nejsme ve stavu, který by byl alarmující z pohledu, že nejsme schopni zajistit bezpečnost Pražanů. To určitě ne. Ale policejní práce se nedá dělat bez lidí, proto je jednou z mých priorit personální oblast.

Reklama

Výběr článků

Načítám