Hlavní obsah

Zeman přijme Pocheho, oznámil Hrad. Babiš si od schůzky slibuje řešení

• Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman přijme kandidáta ČSSD na post ministra zahraničí Miroslava Pocheho. Po schůzce Zemana s premiérem Andrejem Babišem na zámku v Lánech to oznámil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Zeman podle něj hodlá Pocheho požádat, aby zvážil kandidaturu na zmíněnou funkci a usnadnil tak vznik vlády. Babiš po schůzce odjel beze slova, novináře svolal do Průhonic.

ZÁZNAM: TK Andreje Babiše po schůzce s prezidentem Milošem ZemanemVideo: ČTK

 
Článek

„Prezident republiky informoval předsedu vlády, že po návratu z návštěvy Ústeckého kraje začne přijímat nominanty jak za hnutí ANO, tak za ČSSD. Mezi nimi bude i pan Miroslav Poche,” napsal Zemanův mluvčí krátce poté, co Babiš navzdory oznámenému brífinku zmizel ze zámku bez jediného slova. [celá zpráva]

„Prezident republiky hodlá pana Miroslava Pocheho požádat, aby zvážil svoji kandidaturu na funkci ministra zahraničních věcí a usnadnil tak sestavování vlády a její toleranci,” informoval dále Ovčáček.

Babiš svolal novináře na pátou hodinu do Průhonic, protože se prý chtěl vyhnout známým křiklounům, kteří v Lánech čekali. Uvedl, že problém s nominací Pocheho ho nepřekvapuje a je dlouhodobě známý. Očekává, že řešení přinese právě Ovčáčkem oznámená schůzka se Zemanem. „Ten problém tady byl od začátku a vy to všichni víte,” řekl hroznu novinářů.

Zeman bude v Ústeckém kraji Zeman do čtvrtka, kdy přesně se s Pochem má sejít, není jasné. Poche už na oznámení hradního mluvčího na Twitteru zareagoval slovy, že děkuje za oznámení a že rád přijede. „To je poprvé, co jste na mě za posledních šest týdnů nezaútočil,” rýpl si do Poche do Ovčáčka.

Pro ČTK Poche řekl, že se na schůzku bude připravovat tak, jako by se šel představit jako ministr zahraničí. „Doufám, že schůzka bude především o mých názorech na zahraniční politiku, směřování české zahraniční politiky, v jakém je stavu diplomatický sbor a zahraniční služba, jaké budou priority. Předpokládám, že se to jednání vyvine tímto směrem,” uvedl Poche.

ČSSD Pocheho navrhla na ministra zahraničí a na své nominaci trvá. Prezident i premiér kritizují jeho postoje v otázce migrace. Vládu by v případě jeho angažmá nepodpořili ani komunisté, čímž prý překvapili šéfa ČSSD Jana Hamáčka. Ten o takové podmínce dosud neslyšel. [celá zpráva]

Ovčáček už v sobotu na oficiální Twitteru hradní kanceláře zopakoval, že Pocheho Zeman nikdy nejmenuje. Slova lídra KSČM doplnil v neděli o sdělení, že Hamáček údajně „před referendem ČSSD slíbil panu prezidentovi, že předloží návrh na jiného kandidáta na ministra zahraničí, než je M. Poche”.

Zeman Pochemu vyčítá podle Ovčáčka jeho protiizraelské a proimigrační postoje.

Anketa

Co podle vás stojí za sporem o M. Pocheho?
Jeho názory, jak zaznívá, to je jasné
20 %
Je to politická klička s neznámým cílem
20 %
Má za úkol jen zastřít jiné problémy
20 %
Nevím, asi se jen někomu nelíbí
20 %
Tuším v tom něco zcela jiného
20 %
Celkem hlasovalo 27112 čtenářů.

Co napsal M. Poche ke kvótám

Prezident Miloš Zeman, který se dlouhodobě staví do protiimigrační pozice, Miroslavu Pochemu vyčítá především proimigrační názory. Poukazuje při tom na text z europoslancova blogu, který napsal v roce 2015 v době sílící migrační krize v Evropě a snah evropských států se s ní vyrovnat.

V textu nadepsaném „Neotáčejme se k uprchlíkům zády” Poche mimo jiné k uprchlickým kvótám, o nichž se tehdy uvažovalo, uvedl, že „naše země jako by doslova byla paralyzována faktem, že bychom měli přijmout z dosavadních 20 000 utečenců, kteří čekají na azyl v táborech na jihu Evropy, celkem 525 z nich”. Tento počet označil za symbolické humanitární gesto, kterému by se ČR neměla vyhýbat.

Dále Poche ale poznamenává, že řešení mělo přijít už dávno před tím. „Pravidla měla být nastavena mnohem dříve,” napsal s jasným vymezením, že hovoří o migrantech z oblastí sužovaných válkou. „Když utíkaly tisíce lidí před válečnými hrůzami druhé světové války či naši občané před komunistickým pronásledováním, byli vděčni za každou pomoc,” poznamenal dále Poche.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám